Üdvözöljük a

Duális képzés minden szinten | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Duális képzés minden szinten

Szerző: Gáncs Katalin | 2013. november 14.

A szakmai képzésben érintett szakemberek tanácskoztak a kamarában november 13-án A szakképzés osztály meghívására cégek, iskolák intézmények képviselői gyűltek össze nagy számban, hogy megvitassák a várható jogszabályi környezetben a minőségi szakember utánpótlás lehetőségeit.

A duális felsőoktatási képzés kecskeméti kezdeményezését mutatta be dr. Belina Károly a Kecskeméti Egyetem Gamf karának dékánja, melyben a céges gyakorlat és a főiskolai elméleti oktatás 12 hetes ciklusokban váltja egymást. A 14-szeres túljelentkezésből kiválasztott diákok, a cégek és a főiskola tapasztalata is pozitív az eltelt időszakban.

 

Dr. Szilágyi János az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képzési igazgatója a duális középfokú képzés kapcsán kiemelte, Magyaroszágon a cégek 1.6%-a foglalkozik gyakorlati képzéssel. Ez a szám Svájcban, Németországban meghaladja a 40%-ot. A kamara célja, hogy Magyarországon is növelje a cégek részvételét az utánpótlás képzésében. Ebben komoly szerepe van a kamarai szervezetnek, és a tanácsadói hálózatnak.

 

A felnőttképzést hátrányosan érintő változásokról beszélt dr. Farkas Éva a Szegedi Tudományegyetem, Felnőttképzési Intézetének egyetemi docense. Elmondta, az új szabályozásban a programakkreditációkat az MKIK tartja nyilván és ellenőrzi. A finanszírozás továbbra is jelentős mértékben a cégekre és az egyénekre hárul, melynek hosszú távú kedvezőtlen hatása lehet a munkavállalók tudásának fejlesztésére az új eljárások követésére, mely kihatással lehet a cégek versenyképességére.