Egy jó szakma biztos jövőt jelenthet!

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2015. április 16.

A gazdaság fejlődésének egyik szükséges feltétele, hogy a szakmai képzés összhangba kerüljön a munkaerő-piaci igényekkel. A pályaorientációnak ebben alapvető fontosságú szerepe van, ezért kamaránk évek óta aktív szerepet vállal ezen területen.

A pályaorientációban két fontos célcsoport az általános iskolás és az érettségi előtt álló diákok, valamint az ő pályaválasztásukat segítő szülők, tanárok és pályaválasztási szakemberek. Számukra szervez tájékoztató fórumokat és pályaválasztási szakmabemutató rendezvényeket a kamara. Fontos, hogy mindenki pontos tájékoztatást kapjon a továbbtanulás, szakmaválasztás kérdéseivel és a munkaerő-piaci igényekkel kapcsolatban. A rendezvények mindenki számára nyitottak és ingyenesen elérhetőek.
Pályaválasztással kapcsolatos felelős döntést megfelelő szakmaismerettel, pályaismerettel és önismerettel lehet meghozni. Mindez szükséges ahhoz, hogy a szakmájukat szerető, azt magas színvonalon művelő, fejlődésre képes, motivált fiatal szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból.
A diákok számára az üzemlátogatások és a játékos szakmabemutató rendezvények a legérdekesebbek és leghasznosabbak. „Nyitott kapuk” elnevezéssel egész évben szervez üzemlátogatásokat a kamara, melyekre iskolai csoportok és egyéni érdeklődők is jelentkezhetnek. Ezek az alkalmak lehetőséget nyújtanak arra, hogy a diákok egy-egy szakmai területen a napi munkavégzéssel ismerkedjenek. A szakmabemutató rendezvények egy-egy szakmacsoportot népszerűsítenek. A hamarosan induló Építs biztos jövőt! elnevezésű rendezvény például az építőipari szakmákat mutatja be. A fiatalok a játékos feladatokon keresztül kipróbálhatják milyen munkát végez a kőműves, milyen feladatok várnak az ácsokra, ki alkalmas épületgépész szakembernek.
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara lehetőséget kínál olyan pályaválasztási fórum, szülői értekezlet megvalósítására is, melyen a pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik együtt tájékozódhatnak a szakmaválasztás fontosságáról, a szakmatanulási lehetőségekről, az ösztöndíjjal támogatott szakmákról, a tanulószerződés előnyeiről. A kamara munkatársának tájékoztató előadása mellett lehetőség van helyi vállalkozások képviselőinek szemszögéből is áttekinteni a pályaválasztás fontosságát, megismerni a munkaerő-piaci trendeket.
Az iskolai programok között szerepel pályaválasztást segítő önismereti foglalkozás, de a szakmaválasztással kapcsolatos információkat is elvisszük iskolai osztályfőnöki órákra.

 

A lehetőségekről bővebben a Pályaválasztás Baranya honlapon lehet tájékozódni.