Üdvözöljük a

Egy teljes emberöltőnyi idő a tanításban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egy teljes emberöltőnyi idő a tanításban

Szerző: Strasz Eszter | 2017. szeptember 28.

Harminc éve tanít gépészeket, s immáron 13 éve vezeti Pécs legrégebbi szakközépiskoláját  Várnagyi Mihály Sándor.

Trefort Ágoston-díjat vehetett át augusztus végén Budapesten,  Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől Várnagyi Mihály Sándor, a Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának, Szakiskolájának és Általános Iskolájának igazgatója.


A szakmai kitüntetést az oktatás érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként kapta meg a szakember, aki 1988 óta tanít az 500-asban. A gépészmérnök végzettségű pedagógus a Partiumból, még a Ceausescu-időszakban települt át Magyarországra, szaktanárként kezdett, majd igazgatóhelyettes, később megbízott vezető lett, 13 éve pedig igazgatója a 120 éves intézménynek.


Odahaza mérnökként dolgozott, amikor azonban Pécsre került, éppen a rendszerváltás időszakában, a pedagógusi munka volt számára a legkézenfekvőbb. És nem is állt távol tőle, kifejezetten boldogítja, hogy átadhatja a tudását. Hisz abban, hogy egyre inkább valós helyére kell kerülnie a szakmunkának, fel kell értékelődnie, hiszen ma már szinte minden területen  szakember-hiány van. Az általa vezetett iskola szakmai munkájának ettől függetlenül is komoly dicsérete, hogy a végzőseik száz százaléka el tud helyezkedni a piacon. Az iskolai szakmai munka színvonalát jelzi, hogy az elmúlt 11 évben mindig volt Szakma Kiváló Tanulója Versenyen országos döntőbe jutott diákja, többször országos első helyezett versenyző is. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a gyakorlati képzőhelyekkel kapcsolata korrekt, pályaorientációs tevékenységekben is rendkívül aktív, komoly eredményekkel. Pl.: „Gép-Ésszel  verseny”

Gépészmérnök, mérnöktanár
Várnagyi Mihály Sándor 1954-ben született Szatmárnémetiben. Kolozsvárott diplomázott gépészmérnökként. Nyolc éven át egy szatmárnémeti bányagépgyártó vállalatnál dolgozott. Családjával 1987-ben települt Pécsre.
A Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolájában 1988-óta tanít, 2004 óta az intézmény vezetője.