Üdvözöljük a

Egyéb szervezetek bejelentkezése a NAV-hoz | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyéb szervezetek bejelentkezése a NAV-hoz

Szerző: Szemere Adrienn | 2016. január 7.

 

 

 

A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény (Szht.) 2016. január 1-jétől lehetővé teszi az egyéb szervezetek (nonprofit társaság, amennyiben egyéb szervezetnek minősül, egyesület, alapítvány, egyházjogi személy, költségvetési szervek pl. kórház, szociális intézmény) számára is, hogy bejelentkezzenek a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körébe. Ebből következően havi szinten, bonyolult pályázati elszámolás nélkül igényelhetnek havi normatívát.

 

 

 

A NAV tájékoztatása alapján  a szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körébe bejelentkezett egyéb szervezet csak akkor hívhatja le a képzési normatívát, ha képzésszervezési kötelezettsége van, vagyis valóban megkezdte a tanulók tanulószerződés alapján folytatott képzését. A bejelentkezésnek ez utóbbi nem feltétele. A hozzájárulásra kötelezettek körébe történő bejelentkezést az egyéb szervezetek a 16T201TSZ-es nyomtatvány kitöltésével nyújthatják be a NAV felé.


A bejelentést megtevő egyéb szerv, szervezet a bejelentkezést követő hónap első napjától minősül a szakképzési hozzájárulás alanyának, azaz az általa folytatott gyakorlati képzéssel összefüggésben ekkor nyílik meg a normatív alapú támogatás igénylésének lehetősége.


Az egyéb szervezetek bruttó szakképzési hozzájárulási kötelezettsége nulla, így a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapnormatíva alapján a gyakorlati képzési normatívák szerint számított összeget (ún. alapcsökkentő tételt) a visszaigénylésnél vehetik figyelembe, az Szht. 8. § (1a) a) pontjában ismertetett beruházási kiegészítő csökkentő tétellel együtt. Ezzel kapcsolatban azonban felhívjuk a figyelmet, hogy ezen kiegészítő csökkentő tétel mértéke éves szinten állapítható meg, azaz itt havi előlegbevallás nem lehetséges.

A gazdálkodó szervezetek számára az Szht. által előírt, 2016. január 1-jén életbe lépett kiegészítő csökkentő tételek havi elszámolása a 1608A jelű nyomtatványon történik (HAVI BEVALLÁS a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról), amely letölthető a NAV online felületéről.

 

A szakképzési hozzájárulási kötelezettség megszűnését az egyéb szervezetnek akkor kell bejelentenie, ha a szakképzést már nem tanulószerződéssel valósítja meg, hanem pl. együttműködési megállapodással folytatja a képzést.