Üdvözöljük a

Egyre több érettségizett fiatal választ OKJ-s szakmát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Egyre több érettségizett fiatal választ OKJ-s szakmát

Szerző: Fülöp Attila | 2014. július 4.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett az OKJ-s képzésekre jelentkező 18-25 év közötti fiatalok száma.

A fiatalok egyre nyitottabbak az OKJ-s képzések iránt – állapítja meg a Perfekt Zrt. által készített elemzés. A felmérésből kiderül, hogy a 18-25 éves korosztályban 2010 és 2013 között folyamatos növekedés volt tapasztalható az OKJ-s tanfolyamokra jelentkezők számában, továbbá az is látható, hogy a résztvevők között jelentősen nőtt az érettségivel rendelkezők aránya. Ez utóbbi tendenciának oka lehet az is, hogy egyre nehezebb államilag finanszírozott felsőoktatási képzésre bekerülni, és általánosságban is emelkednek a felsőoktatási tanulmányok anyagi terhei. Tovább növelhette a tanfolyamok vonzerejét, hogy a felsőoktatásba jelentkezők a felvételi eljárás során plusz pontot kapnak, ha már OKJ-s végzettséggel is rendelkeznek.*

A legfontosabb szempont azonban, az esetleges továbbtanulási esélyek növelésén túl, talán mégis az, hogy a fiatalok egy jól megválasztott OKJ-s végzettséggel akár rögtön el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A szakmával történő elhelyezkedés, és az ez által megszerzett munkatapasztalat pedig további előnyt jelent a továbbtanulás után is a munkaerőpiacon való érvényesülésnél.

A fiatalok a jelenlegi munkaerő-piaci körülmények között nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ha az érettségi mellett legalább egy szakmával is rendelkeznek, függetlenül attól, hogy továbbtanulnak-e vagy sem. Ehhez persze az is kell, hogy az általuk választott OKJ-s képzéssel olyan szakma legyen a kezükben, ami keresett a munkaerőpiacon. Ehhez nyújt segítséget – többek között - a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság azzal, hogy évente meghatározza az adott megyére vonatkozóan a hiányszakmák körét, vagyis azokat a szakmákat, amelyekre a gazdasági szereplők jelzési alapján kiemelt igény mutatkozik. A hiányszakmák listája megtekinthető a bizottság honlapján, a baranya.mfkb.hu weboldalon.

*Forrás: HR Portal