Üdvözöljük a

Elhelyezkedési esélyeket növelő tényezők | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elhelyezkedési esélyeket növelő tényezők

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. április 9.

A GVI átfogó kutatása szerint leginkább az javítja az esélyeket, ha a fiatalt az adott szakma valóban érdekli, a tanulmányok alatt gyakorlatot is szerez, nyelvet tanul.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) évente megismételt kérdőíves felmérésben 2009 és 2012 között több, mint 10 000 szakiskolában vagy szakközépben végzett fiatal pályáját követte.

A kutatás szerint, aki olyan szakmát tanult, ami érdekli is, azok 48 százaléka, míg a nem megfelelő szakmát végzetteknek csak 33 százaléka dolgozott a kérdezés időpontjában. Azaz nagyobb arányban sikerült elhelyezkedniük azoknak, akik érdeklődésüknek és tehetségüknek megfelelőbb szakmát szereztek.

Azoknak, akik valódi gyakorlatot tudtak szerezni tanulmányi idejük alatt, könnyebben ment az elhelyezkedés. Közülük 46 százalék kapott munkát 9 hónap alatt, míg akik tanműhelyben dolgoztak, azoknak csak 41 százaléka.

Emellett a férfiaknak és a gépészeti szakmát tanultaknak is nagyobb esélyük van a 9 hónapon belüli elhelyezkedésre.

 

A nyelvtudás és az érettségi megszerzése is csökkenti a munkanélküliség esélyét.
Az idegen nyelven beszélők 21 százaléka volt munkanélküli a kérdezés időpontjában, míg a csak magyarul tudók között ez az adat 30 százalék volt. Az érettségi megszerzése is csökkenti a munkanélküliség esélyét: az érettségizettek 18 százaléka számolt be munkanélküliségről, a csak szakképzettséggel rendelkezőknek viszont 25 százaléka.

 

 

A tanulmány az alábbi linken olvasható:

 

Kapcsolódó anyagok: