Üdvözöljük a

Elszámolás és visszaigénylés tanulószerződés és együttműködési megállapodás esetén | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elszámolás és visszaigénylés tanulószerződés és együttműködési megállapodás esetén

Szerző: Authné Kállai Kata | 2013. július 31.

Tájékoztató a tanulók gyakorlati képzésére tekintettel elszámolható kötelezettség csökkentő tételek elszámolásáról és a visszaigénylési jogosultságról.

A tanulók gyakorlati képzésénél hangsúlyosan a tanulószerződés keretében végzett gyakorlati képzés ösztönzése a kitűzött, megvalósítandó cél, ez azonban a kötelezettség teljesítésének nem kizárólagos módja. Az Szht. 7. §-a a kötelezettség teljesítésének módját a hozzájárulásra kötelezett a törvény adta lehetőségek közül saját maga választhatja meg. Így a kötelezettség teljesíthető befizetéssel, gyakorlati képzés tanulószerződéssel, vagy együttműködési megállapodással, vagy vegyesen történő megvalósítással. A hozzájárulásra kötelezettek megválasztását a hozzájárulási kötelezettség elszámolásáról készített havi előleg, valamint éves elszámolás bevallásában a teljesítési mód rögzítése jelenti.

Az Szht. 8. § (2) és (2a) bekezdései szerint, az a hozzájárulásra kötelezett, aki hozzájárulási kötelezettségét kizárólag szakképző iskolai tanulók gyakorlati képzésének szervezésével teljesíti, és a csökkentő tételek összege meghaladja a bruttó kötelezettsége mértékét, az azt meghaladó részt az Szht. 8. § (2a) és (2b) bekezdésben meghatározottak szerint - a (2a) bekezdés b) pont ba) alpontja kivételével -, a 9. § (1) és (3) bekezdése szerinti eljárás során az állami adóhatóságtól visszaigényelheti.

Az Szht. 8. § (2a) bekezdés úgy rendelkezik, hogy, ha az együttműködési megállapodás és a tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzéssel összefüggésben megállapított csökkentő tételek együttes összege a bruttó kötelezettség mértékét meghaladja, és az együttműködési megállapodásra elszámolható csökkentő tétel összege nagyobb, vagy egyenlő mint a bruttó kötelezettség mértéke, akkor kizárólag a tanulószerződés alapján számított csökkentő tétel vehető figyelembe a visszaigénylésnél; 
Például 

A bruttó kötelezettség

1100

Együttműködés alapján elszámolt kötelezettség csökkentő tétel

1250

Tanulószerződés alapján elszámolt kötelezettség csökkentő tétel

600

 

A példa szerinti esetben a bruttó kötelezettséghez képest 1850 egység számolható el a kötelezettség csökkentésre, de nem a bruttó kötelezettség és a kötelezettség csökkentő tételek különbsége igényelhető vissza, amely 750 egység lenne, hanem csak a tanulószerződésre elszámolt csökkentő tételt vehető figyelembe a visszaigénylésnél, azaz 600 egység.

A (2a) bekezdés b) pontjának ba) alpontja már arról az esetről rendelkezik, hogy az együttműködési megállapodás alapján megállapított kötelezettség csökkentő tétel kisebb, mint a bruttó kötelezettség, de nagyobb, mint a tanulószerződésre megállapított csökkentő tétel, ez esetben a csökkentő tételek a bruttó kötelezettség mértékéig vehetők figyelembe, azaz a fizetési kötelezettség nulla.

 

A bruttó kötelezettség

 1100

Együttműködésre elszámolt csökkentés 

620

Tanulószerződésre elszámolt csökkentő tétel  

600

 

A (2a) bekezdés b pontjának bb) alpontja szerint, ha az együttműködési megállapodás alapján elszámolható kötelezettség csökkentő tétel kisebb, mint a bruttó kötelezettség, és kisebb, mint a tanulószerződésre elszámolt csökkentő tétel, akkor a bruttó kötelezettséget meghaladó kötelezettség csökkentő tételek különbözeteként meghatározott összeg igényelhető vissza.

 

A bruttó kötelezettség

 1100

Együttműködés alapján elszámolt kötelezettség csökkentés

620

Tanulószerződésre elszámolt csökkentő tétel  

600

 Ez azt jelenti, hogy az adózó 120 egységet visszaigényelhet.

 

Ha a hozzájárulásra kötelezett bruttó kötelezettsége nulla, kizárólag a tanulószerződésre elszámolt csökkentő tétel vehető figyelembe a visszaigénylésnél.

[NGM/9460/5/2013. és NGM/5930-3/2013. – NAV ÜTF:3528065326 és 3528433932

 

Forrás: www.nav.gov.hu