Érettségi után, pályaválasztás előtt

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2017. május 18.

Szakmatanulás vagy diplomaszerzés? Egy jól választott szakma biztos jövőt, megélhetést jelent.
Műszaki, informatikai, technikai és természettudományos területen működő vállalkozások mellett a szolgáltatóiparban is sok érdekes munkakörben, izgalmas munkahelyen dolgozhattok és találhatjátok meg a számításaitokat.

A munkaerő-piacon az érettségi önmagában keveset ér. Egy jó álláshoz valamilyen szakképesítés szükséges. Felsőoktatásban megszerezhető végzettségek mellett közép- valamint emelt szintű szakképesítéseket is érdemes számba venni.


Felértékelődött a logikusan gondolkodó, magasabb általános műveltségű, idegen nyelvet is beszélő, informatikában is legalább alapszintű jártassággal rendelkező fiatal szakemberek iránti igény, akik legalább középszintű szakképesítéssel rendelkeznek. Jelentősen megnőtt a számukra kiírt állásajánlatok száma.


A technológiai fejlődés magával hozta, hogy az egykor általános iskola után tanulható szakmák egy részénél ma már az érettségi vizsga a bemeneti feltétel. A fejlődéssel lépést tartani akaró vállalkozások keresik az egyre magasabb szintű szakmai elméleti tudás mellett a gyakorlati készségekkel is rendelkező munkavállalókat. Magasabb fizetésekre és érdekes munkákra lehet számítani akár diploma nélkül is. Természetesen a gyorsan változó világban további tanulás előtt is nyitva marad az út, második szakma vagy diplomaszerzés az elhelyezkedési esélyeket tovább növelheti. Egyre több pálya- és iskolaválasztást segítő rendezvény, kiadvány, honlap is segíti a döntést.


Ingyenes, gyakorlatorientált képzések indulnak iskolai rendszerben szeptemberben. A szakmák jelentős részénél a gyakorlati tudás megszerzésére gazdálkodó szervezeteknél van lehetőség tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás keretében. A képzőhelyek bíznak abban, hogy tanulóiknak a végzést követően állást is tudnak kínálni.

Kapcsolódó anyagok: