Üdvözöljük a

Erősödik a vállalatok szerepvállalása a felsőoktatásban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Erősödik a vállalatok szerepvállalása a felsőoktatásban

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2016. december 6.

Egy éven belül megduplázódott a diplomás duális képzéshez csatlakozó vállalkozások száma, olyan sokan szeretnének jól képzett munkaerőt a hallgatók köréből.

A duális képzést biztosító magyar felsőoktatási intézmények, valamint a partnervállalatok köre a képzési konstrukció 2012-es indulása óta folyamatosan bővül.


A 2016/2017-es tanévre 24 felsőoktatási intézmény 41 alapképzési és 11 mesterképzési szakán, összesen 593 partnerszervezetnél lehetett duális képzésre jelentkezni. Míg 2014-ben 5979-en jelentkeztek a képzésekre, tavaly már 9570-en.


A következő jelentkezési időszakban az agrár, gazdaságtudományi, informatikai és műszaki terület mellett már a természettudományi és a szociális munka alapképzés is választható a leendő hallgatók számára. A túljelentkezés egyes szakokon tízszeres. Ennek oka, hogy míg a hagyományos egyetemi szakokra többen juthatnak be, a kombinációban választott duális képzés keretszáma attól is függ, hogy a vállalatok hány ösztöndíjas helyet tudnak kínálni.


A duális képzés kiterjesztése lehet a válasz a diplomás munkaerőhiányra?


Ha a magyarországi hiányszakmák listájára tekintünk, a legnagyobb hiány az informatikai és a mérnöki területen mutatkozik. A cégek legfrissebb beszámolói már nem is emlegetik a tavalyi 25 ezer hiányzó informatikust, azóta több ezerrel nőtt a szám.


Nagy az igény a gépészmérnökökre, villamosmérnökökre, valamint jármű- és közlekedésmérnökre is. A folyamatosan bővülő kapacitások ellenére sincs elegendő szakember.


A vállalkozások nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis demográfiai szempontból is egyre kevesebb az új munkavállaló a piacon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben már 128 ezret sem érte el a számuk, míg az ezredfordulón 189 ezren voltak a pályakezdők.


Csak az IT-ágazatban 25-30 ezerre van most szükség, vagyis az újonnan munkába lépők legalább ötödére, és akkor még nem beszéltünk a többi hiányszakmáról. Ezért lenne különösen fontos, hogy mind a fiatalok, mind a vállalatok bebiztosítsák magukat, erre lehet megoldás a duális képzés szélesítése, akár mesterszakon is.


Forrás: eduline.hu