Üdvözöljük a

Esélykiegyenlítő ösztöndíjprogram a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Esélykiegyenlítő ösztöndíjprogram a Pécsi Tudományegyetem orvosi karán

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2016. május 11.

Az orvoskaron alacsony a cigány származású hallgatók száma, erre mutat rá Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának vezetője.

A dékán elsősorban ezzel indokolja az esélykiegyenlítési célú ösztöndíjprogramot, amelyben a sikeres felvételit tett cigány diákok költségtérítését átvállalhatják.

A költségtérítés átvállalása többmilliós nagyságrendű támogatást jelent a képzés során. Pécsen az általános orvostudományi szak költségtérítése 950 ezer forint egy szemeszterre, a képzés 12 félév. A fogorvos-tudományi szakon az anyagköltséget is tartalmazó összeg 1.050.000 forint félévenként a 10 féléves időszakra. A gyógyszerésztudományi szak képzése szintén 10 félév és 750 ezer forintos kiadást jelent félévenként a költségtérítéses hallgatóknak.

 

Idén két jelentkezőt fogadnak, akik a pótfelvételi eljárásban meghirdetett ponthatár elérése esetén pályázhatnak a helyekre.


A normál felvételi eljáráshoz képest könnyítést jelent, hogy a lehetőséggel azok élhetnek, akik a pótfelvételinél meghirdetett alacsonyabb ponthatárt már elérik.

A támogatást egyébként nem automatikusan kapják meg a jelentkezők. A programra a 2013 óta érettségizettek jelentkezhetnek augusztusig, a pályázatokat pedig egy az orvosi kar vezetőit is soraiban tudó bizottság bírálja el.

 

Az orvoskar a cigány diákok számára elérhető lehetőséget az országszerte működő mentorprogramja segítségével is igyekszik minél több érdeklődőhöz eljuttatni. Mintegy 250 hazai középiskolában tájékoztatókkal előadásokkal hívják fel a diákok, illetve felkészítő tanáraik figyelmét erre az új továbbtanulási esélyre is – tájékoztatott Duga Zsófia, az orvoskar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Irodájának vezetője.

 

Forrás: Bama


Pályaválasztással kapcsolatos hírekért kattintson ide: