Üdvözöljük a

Felelősségbiztosítás a gyakorlati képzésen résztvevő tanulók számára | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Felelősségbiztosítás a gyakorlati képzésen résztvevő tanulók számára

Szerző: Osztermayer Manga | 2013. szeptember 27.

A szakképzésben részt vevő tanuló javára, a gyakorlati képzés szervezője köteles felelősségbiztosítást kötni. Képzés szervezőjének tanulószerződés esetében a gazdálkodó szervezet minősül, így a felelősség biztosításkötési kötelezettség őt terheli.

Miért kell a gazdálkodó szervezetnek a tanuló javára felelősségbiztosítást kötni?

 

A tanulói felelősségbiztosítás célja kettős. Egyrészt a tanuló által harmadik személynek okozott kár megtérítése, – ez tekinthető a klasszikus értelemben vett felelősségbiztosításnak – másrészt a tanulókat a gyakorlati képzés során ért károk (személyi sérülés és tárgyrongálás) fedezetének biztosítása.

E kettőség feloldása akkor lehetséges, ha a gazdálkodó szervezet olyan biztosítónál köti meg a felelősségbiztosítást, amelynek ajánlata magában foglalja a tanulót ért kárt ugyanúgy, mint az általa harmadik személynek okozott kárt. Ilyen biztosítási módozatok a gyakorlatban léteznek.

 

Helyettesíti-e a felelősségbiztosítást, ha a tanuló rendelkezik balesetbiztosítással?

 

Nem! A tanuló javára megkötött felelősségbiztosítás a tanulónak okozott kár megtérülését biztosítja, míg a balesetbiztosítás a tanuló balesete esetén nyújt térítést a tanulónak.

 

Ha a cég/vállalkozás minden dolgozóra kiterjedő felelősségbiztosítással rendelkezik, elegendő-e ezt kiterjeszteni a tanulókra?

 

Nem! A tanuló felelősségbiztosítása névre szóló, azt a gazdálkodó szervezet általános felelősségbiztosításával nem lehet együtt kezelni.