Üdvözöljük a

Fiataloké a jövő! - Pályaválasztási kérdőív eredményei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Fiataloké a jövő! - Pályaválasztási kérdőív eredményei

Szerző: Gáncs Katalin | 2017. május 24.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkerestük/megkeressük a megye több iskolájának 7. osztályos tanulóit, hogy a pályaválasztás témakörében felmérjük érdeklődési körüket, jelenlegi eredményeiket, hogy jövőbeni terveikről képet kapjunk.

A folyamatban lévő kutatás eddigi eredményei alapján a megkérdezett tanulók az internetről és barátaiktól szerzik be a számuka fontos információkat. A gyerekeket manapság a zenehallgatás és filmek érdeklik leginkább, ezt követi az autók, a sporthírek és sztárok, celebek életéről szóló hírek. Elenyésző azok száma, akiket a természettudományos ismeretek, a művészetek, vagy a gazdaság érdekelne.

Közel azonos azoknak az aránya, akik szakmát szeretnének tanulni, akiknél a szakma megszerzése után az érettségi a cél, és azoknak, akik az érettségi után is továbbtanulnának.

Felnőttként a legtöbben számítógéppel foglalkoznának, ételeket főznének, vagy állatokat gondoznának. A legkevésbé vonzó pálya számukra a betegápolás, betegek gyógyítása, mások segítése, hasonlóan kevés azok száma, akik felnőttként valamilyen szakmai munkát végeznének, mint bútorasztalos, hegesztő, kereskedő.

Ennek némileg ellentmond, hogy a szülők nagy része inkább szeretné, ha szakmát szerezne a gyermeke, legalább ennyien pedig fontosnak tartják azt is, hogy a szakma mellett az érettségit is megszerezzék.

Ugyanakkor a szülők esetében elsődleges szempont, hogy olyan szakmát szerezzenek a gyerekek, amivel később is szívesen foglalkoznának, ezért inkább a gyerekekre bízzák a választást. Elenyésző azoknak a szülőknek a száma akik azt szeretnék, hogy gyermekük az ő szakmáját tanulja ki, vagy a családi vállalkozásban dolgozzon tovább.