Fórum a szakképzésért

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2013. július 4.

A szakképzési feladatok sokasodása, sokrétűsége és a gazdaság szereplőinek egyre szélesebb körben való érintettsége miatt a kamara a szakképzés népszerűsítését célzó szakmai fórumot rendezett.

Rendezvényünk célja, hogy a szakképzés jelenlegi és potenciális szereplői megismerjék a változásokat, a változások fő irányait, s ennek ismeretében mind szélesebb körben tudjanak bekapcsolódni a képzési folyamatba, maguk tudják irányítani a szakember utánpótlásukat.

 

Rengeteg változás történt a szakképzés szabályozásában az elmúlt időszakban, de további változások is várhatók a gyakorlati és elméleti képzésben. Ugyanakkor, egyre nagyobb gond a minőségi munkaerő utánpótlás kérdése - ami látva a demográfiai adatokat - egyre súlyosabb problémát fog okozni.

 

Vélhetően azok a vállalkozások tudják sikeresen megoldani a munkaerő utánpótlásukat, akik részt vesznek a gyakorlati szakképzésben, és maguk gondoskodnak új munkatársak képzéséről.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ennek megismertetésére tájékoztató fórumot szervezett, melyre a kamara testületinek vezetőin túl meghívást kaptak a gyakorlati képzésben komoly szerepet vállaló cégek vezetői és a jelenleg szakképzésben nem aktív prominens vállalkozások szakmai vezetői is.

 

Cséfalvay Ágnes a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője előadásában teljes átfogó képet mutatott be a baranyai szakképzés helyzetéről, lehetőségeiről, a szakképzési terület munkájáról. A jelenlegi feladatokon túl részletesen ismertette az új, a közeljövőben induló fejlesztések tartalmát, a megvalósításra vonatkozó előírásokat. Rámutatott a gyakorlati képzés fontosságára, az abban a vállalkozások számára rejlő lehetőségekről, a gyakorlati képzés előnyeiről, a tudatos szakember utánpótlás nevelésének kérdéséről.

Tájékoztatta a résztvevőket a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság munkájáról, a kamara pályaválasztási munkájának céljairól, eredményéről.

Ismertette a gyakorlati képzésben aktuális, a vállalkozások számára megnyitott pályázati lehetőségeket. A gyakornoki program azon gyakorlati munkahelyeknek nyújt jelentős támogatást, akik a végzett szakmunkástanulók foglalkoztatását biztosítják. A kiírás előtt álló decentralizált pályázat pedig a gyakorlati képzés eszközfejlesztését célozza meg szintén a gyakorlati képzésben érdekelt vállalkozások számára.

A program részeként előadást hallgathattak meg a résztvevők Tarrné Rácz Judittól a Mecsek Füszért Zrt. vezető értékesítési menedzserétől, aki a cég szemszögéből nézve mondta el a tanulótartás, a gyakorlati képzés előnyeit. Az országos kereskedelmi hálózat törekszik az üzleteiben a gyakorlati képzésbe minél több tanulót bevonni, hiszen ők lesznek a szakma további követői, a cég későbbi dolgozói. A saját nevelésű tanuló munkába állítása célravezetőbb, a tanulóévek alatt szerzett tapasztalat és szakmai tudás miatt előbb válnak teljes értékű munkaerővé.

Salamonné Maráczi Erika a Hauni Hungária Kft. képzési vezetője előadásában a felsőoktatási szakképzésnek a duális képzés keretén belüli helyzetéről adott tájékoztatást. A gépipar területén működő vállalat nagy hangsúlyt fektet a középfokú oktatás mellett a mérnök szakember utánpótlás nevelésére is. A kecskeméti felsőoktatási intézménnyel való együttműködést szeretnék kiterjeszteni a pécsi műszaki képzésre is, amelyben a kezdő lépések már meg is történtek.  

A nap programjának zárásaként Dr. Szilágyi János a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója tájékoztatta a résztvevőket a kamara szakképzési stratégiájáról és a várható változásokról