Üdvözöljük a

Gondolná, hogy vannak hegesztő, műszerész, építész lányok? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gondolná, hogy vannak hegesztő, műszerész, építész lányok?

Szerző: Fülöp Attila | 2016. június 9.

A hagyományos vélekedés szerint vannak a lányos és a fiús szakmák. Mára azonban ez a tézis egyértelműen megdőlt!

Csak a fiúk mehetnek hegesztőnek, forgácsolónak, mérnöknek, informatikusnak? Bizonyosan nem. A műszaki, informatikai pályák régóta nyitva állnak a lányok előtt, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már, a korábban fizikai erő meglétét igénylő munkaköröket is betölthetik.

A lehetőség adott, a lányok többsége azonban mégsem él vele, vagy azért, mert ez az út nem volt látható számukra, így eszükbe sem jutott a pályaválasztás során, vagy tudatosan fordultak más irányba. A klasszikus női szakirányoknak megvannak a szépségei, azonban létjogosultságuk nem minden esetben, illetve, munkaerő-piaci keresleti oldalról nézve, már kisebb mértékben van. A hagyományos „női” szakmával rendelkező álláskeresőkkel telítődött a piac.

A mai technológia lehetővé teszi, hogy majdnem minden területen kiiktassuk a fizikai erő szükségességét és a szellemi teljesítőképességre hagyatkozzunk. Ez lehetővé teszi a nők számára, hogy egyre több szakterületen állhassanak be „férfias” munkakörökbe, sőt, akár felváltsák őket. Az informatika, elektronika és műszaki tudományok mellett a gépipari, építőipari szakmák is várják a lányokat, és nem csak a felsőoktatásban, hanem a középfokú szinteken is.


A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara arra vállalkozik, hogy a baranyai cégek körében felmérje, mely „fiús” szakmákban lenne érdemes növelni a női munkavállalók arányát, mely irányokba kellene terelni a pályaválasztás előtt álló fiatal lányokat.

A kamara a témát körüljárva, az elkövetkező hónapokban kutatást fog végezni, és az eredményekre építve pályaorientációs programot készít. Cél, hogy a lányoknak a pályaválasztási döntésükhöz segítséget nyújtsunk, számukra a jelenleginél jobb perspektívát mutassunk. Nem a tradíció és szokások alapján kell választani, azt érdemes tanulni, amire a gazdaság, a munkaerőpiac igényt tart, ami megélhetést, biztos jövőt kínál.


A felmérés folyamatáról rendszeresen beszámolunk, a végeredményt közzé tesszük.