Üdvözöljük a

Gyakorlati helyet választhat az, aki megfelelt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gyakorlati helyet választhat az, aki megfelelt

Szerző: Bakó Eszter | 2014. május 9.

2014. április 30-án befejeződtek azok a szintvizsgák, amelyeken a 9. osztályos szakmát tanulóknak meg kellett felelni ahhoz, hogy tanulószerződést köthessenek a gyakorlati képzőhelyekkel.

2014. január 1-től a PBKIK több mint 100 szintvizsgát szervezett, amelyen összesen 1277 tanuló vett részt, 37 szakmában. Közülük a vendéglátás területéről vizsgáztak legtöbben. Az új oktatási rend szerint 9. osztályban szintvizsgát kell tenni ahhoz, hogy a tanuló tanulószerződéssel gazdálkodó szervezethez kerülhessen. Célja, hogy a tanuló az irányítás melletti munkavégzéshez szükséges kompetenciákat jól elsajátítsa. A vizsga teljesítésével már a 9. utáni nyári gyakorlatra is tanulószerződéssel kerülhet a gazdálkodó szervezethez.  

Akinek nem sikerült a szintvizsga, csak kizárólag gyakorlati képzéssel foglalkozó képzőhellyel rendelkező gazdálkodó szervezethez mehet gyakorlati képzésre, vagy tanműhelyben kell maradnia.

A tapasztalat azonban az, hogy ezeknek a tanulóknak nagy valószínűséggel évet kell ismételnie.

Ezen időszak alatt kb. 250 tanuló a régi rendszer szerint vizsgázott, hogy ennek a tanévnek a végén szakmunkásvizsgát tehessen. Ők voltak azok, akiknek ez a megmérettetés az előző tanévben nem sikerült.

 

A pótló- és javító szintvizsgák júniusban kerülnek megrendezésre, valószínűleg pécsi tanműhelyekben, központilag.