Üdvözöljük a

Húsz érmet nyert a magyar csapat | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Húsz érmet nyert a magyar csapat

Szerző: Strasz Eszter | 2014. október 6.

A franciaországi Lille-ben rendezett EuroSkills versenyen húsz érmet nyert Magyarország a szakmák Európa-bajnokságán.

A magyar versenyzők az épületasztalos, ICT specialista, karbantartó tisztító specialista, valamint tisztítási technológiák szakmában lettek aranyérmesek, míg ezüstöt a faipari technológiák és mechatronikus szakmában nyertek a magyarok.


Bronzérmet öt szakmában - bútorasztalos, ács, virágkötő, faipari gépkezelő, valamint ápolás és gondozás - érdemelt ki Magyarország, utóbbiban először vett részt magyar versenyző.


A részt vevő 25 európai ország rangsorában Magyarország az előkelő 6. helyen végzett.

 

A szervezők közlése szerint az október 2. és 5. között rendezett lille-i EuroSkills megmérettetésen 90 000 látogató fordult meg és összesen 25 európai ország 450 fiatal szakmunkás mérte össze tudását 41 szakmában. A 22 tagú magyar csapat 16 szakmában versenyzett.


Magyarország a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills versenyeken 2007, a EuroSkills-en 2008 óta vesz részt. A magyar kormány és az MKIK között 2010-ben kötött szakképzési keretmegállapodás értelmében 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a felelős.


A záróünnepség végén átadták a EuroSkills zászlót a következő, 2016-os versenyt rendező Göteborgnak; 2018-ban a versenyt Budapesten rendezik.