Üdvözöljük a

Idén először a frissen végzettek is vállalhatnak nyáron diákmunkát | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Idén először a frissen végzettek is vállalhatnak nyáron diákmunkát

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. május 12.

2014-ben először új lehetőség nyílik a frissen végzett diákok számára: egy törvényváltozás miatt ők is vállalhatnak iskolaszövetkezeten keresztül diákmunkát egészen október 31-ig – írja az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének közleménye.

2014. május 5- én 117,800 diák kezdte meg az érettségi vizsgát. A törvényváltozásnak köszönhetően ezen a nyáron még mindannyian diáknak fognak számítani.  2014-ben október 31-ig még diákként, iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztathatók a 2014 nyarán végzett nappali tagozatos tanulók és hallgatók, ami az ISZOSZ (Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége) szerint jelentős mértékben javíthatja elhelyezkedési esélyeiket, illetve az idén először a végzett, de továbbtanuló fiatalok már a nyáron is gyűjtetnek a továbbtanulásukra.

A frissen végzett fiatalok (a sikerszakmák kivételével) még mindig nehezen találják meg első munkahelyüket, hiszen az iskola befejezésekor jelentős arányuk nem rendelkezik semmiféle munkahelyi tapasztalattal. Számukra hatalmas segítséget jelenthet a 2013. augusztusi rendelet, hiszen bár már nem járnak iskolába, a diákigazolványuk érvényességi idejéig (aktuálisan 2014. október 31-ig) iskolaszövetkezeten keresztül, nappali tagozatos hallgatóként kedvezményesen foglalkoztathatók.

Ez a gyakorlatban azt jelenti az érintettek számára, hogy a vizsgák végétől az október végi dátumig biztonságos, szervezett körülmények között, az iskolaszövetkezetek által garantált legális munkavégzési formában szerezhetnek munkahelyi tapasztalatot, referenciát, esetleg új munkahelyet.

Vannak olyan vállalkozások, akiknél az utcáról kopogtatva esélye sem lenne a végzős diákoknak munkalehetőséget kapni, ám a bizalom és a több éves együttműködés eredményeképp az iskolaszövetkezetek várhatóan több ezer végzős számára kínálnak már az idén nyáron is hosszú távú szakmai munkákat is.

Forrás: HR Portál