Üdvözöljük a

Időt nyerhetnek főtevékenységű gyakorlati képzők! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Időt nyerhetnek főtevékenységű gyakorlati képzők!

Szerző: Bonyár Marietta | 2016. augusztus 25.

Szeptember 1-én lép életbe a szakképzési törvénynek azon változása, amely a főtevékenységként gyakorlati képzést folytató vállalkozásokat korlátozza a megköthető tanulószerződések számában. Felhívjuk az érintett vállalkozások figyelmét arra, hogy a szeptember 1-én hatályba lépő, de szeptember 1. előtt megkötött tanulószerződéseknél a kamara nem vizsgálja azt a körülményt, hogy a szervezet főtevékenységű-e vagy nem, és a vállalkozásoknak sem kell erről nyilatkozni.

Ez azt jelenti, hogy a tanévkezdés előtt a vállalkozás a képzési megfeleltségi határozatában megjelölt kapacitásszámig korlátozás nélkül köthet tanulószerződést.

 

A jogszabályváltozás szerint a tanuló tanulószerződést főtevékenységű gyakorlati képzővel csak abban az esetben köthet, ha a szervezetnél egyidejűleg 12-nél kevesebb tanuló vesz részt a gyakorlati képzésben, vagy ha a gazdasági kamara igazolást állít ki e szervezet számára arról, hogy egyéb, nem főtevékenységű gyakorlati képzőhelyet nem tud biztosítani a tanuló számára. Ez a szám nem a vállalkozásnál egyidejűleg jelenlévő tanulókat jelenti, hanem az egyidejűleg tanulószerződéssel rendelkező tanulókat. Továbbá a szabály a „szervezetre” vonatkozik, nem lehet tehát képzőhelyenként vagy szakmánként alkalmazni.

Azok a főtevékenységű gyakorlati képzők, akik szeptember 1-én 12-nél több tanulószerződéssel rendelkeznek, meglévő tanulóikat „kifuttathatják”, nem kell a szerződéseket megszüntetni. Ez a tanulók számára is előnyös, hiszen gyakorlatukat a megszokott helyen folytathatják. Új szerződést azonban csak abban az esetben köthet a vállalkozás, ha tanulószerződéseinek száma 12 alá csökken, vagy a kamara igazolása alapján.

A „12 fős szabály” alkalmazásával, valamint a további jogszabályi változásokkal és a tanév eleji teendőkkel kapcsolatosan a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2016. szeptember 5-én 14-16.00 óráig szakképzési fórumot szervez gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások számára.