Üdvözöljük a

Ifjúsági Garancia Program | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ifjúsági Garancia Program

Szerző: Piacsek László | 2014. október 28.

Az Ifjúsági Garancia lényege, hogy azon 15-25 év közötti fiatalok számára, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak 6 hónapon (illetve később már 4 hónapon) belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra.

A program több lépcsőben valósul meg. Első lépésben a már legalább 6 hónapja munkanélküli fiataloknak kell lehetőséget kínálni, ezt követően lépésről lépésre megoldást találva valamennyi 25 év alatti, tanulmányait befejező, vagy félbehagyó, elhelyezkedni nem tudó vagy állását vesztő és segítséget kérő fiatal számára.

 

A cél az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, egy új lehetőséget kapnak a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. A szakképzett fiatalok esetében a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt.

 

Magyarország kormánya az Ifjúsági Garancia hazai megvalósítására 2014-2020 között különböző uniós programok keretében összesen 220 Mrd forintot tervez fordítani. 2014-2020 között a foglalkoztatási szolgálatnak összesen legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak kell segítséget nyújtania az elhelyezkedéshez, vagy az elhelyezkedésüket segítő képzettség megszerzéséhez. A program első szakaszában legalább 36 ezer fiatal részvételét kell biztosítani a kevésbé fejlett régiókban.

 

Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:

  • A benyújtott támogatási kérelmet a benyújtási határidőtől számított 30 nap alatt elbírálja.

  • A felhívás feltételeinek megfelelő legjobb projekteket vissza nem térítendő támogatásban részesíti.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezetek az együttműködés keretében vállalják, hogy:

  • Projektjük megvalósításával hozzájárulnak az Ifjúsági Garancia Program céljainak az eléréséhez.

  • Jelen projekt legalább 36 ezer fiatal részvételét biztosítja.

Az Ifjúsági Garancia Program pályázati felhívása, a csatolt dokumentumban olvasható.

 

Forrás: Ifjúsági Garancia Program Pályázati Felhívás, http://palyazat.gov.hu

Kapcsolódó anyagok: