Üdvözöljük a

Járulékbefizetés tanulószerződéses ösztöndíj után | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Járulékbefizetés tanulószerződéses ösztöndíj után

Szerző: Strasz Eszter | 2013. november 13.

A tanulószerződésben meghatározott díj fizetésének elmaradása, illetve csökkentése esetén így teljesítse a járulék- és a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettséget.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról szóló törvény szerint biztosított a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló.
Járulékalapként a tanulószerződésben meghatározott ösztöndíjat kell figyelembe venni. Ez független attól, hogy a tanuló a biztosítás időtartama alatt a Szakképzési törvény előírásai alapján részesül-e díjazásban az igazolatlan hiányzásai miatt vagy csak csökkentett díjazásra jogosult.

A Szakképzési törvény a tanulószerződésben meghatározott díj csökkentését írja elő a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan.
A tanuló „nettó” járandóságát csökkenti a gazdálkodó, vagyis a tanulószerződésben rögzített díjazásból a kötelezően fizetendő járulékok levonása után kapott nettó összeget kell arányosan csökkenteni a tanuló igazolatlan mulasztásának idejével arányosan.