Üdvözöljük a

Jelentkezzen vizsgaelnöknek és/vagy vizsgabizottsági tagnak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Jelentkezzen vizsgaelnöknek és/vagy vizsgabizottsági tagnak

Szerző: Gáncs Katalin | 2014. október 8.

A kamarák egyik kiemelt törvényi feladata, az OKJ-s szakmai záróvizsgákra vizsgabizottsági kamarai tag, illetve a kamarai gondozásra átvett 124 szakképesítésben a vizsgabizottság elnökének delegálása is. Fő cél: a kamarák vizsgákon való szerepének fokozása azáltal, hogy a kamarai delegált olyan szakember, aki a szakma védelme érdekében vizsgálja-vizsgáztatja a tanulót.

Az OKJ-s szakmai záróvizsgákra csak olyan személy delegálható, aki az Országos Szakképzési Névjegyzéken szerepel. Ennek része a vizsgaelnöki és a vizsgabizottsági tagi névjegyzék.

A vizsgabizottsági tagi pályázatok minimális feltétele: 10 éves szakmai gyakorlat, és megfelelő szakirányú végzettség, a vizsgaelnöki pályázatra felsőfokú végzettséggel és 10 éves szakmai gyakorlattal rendelkező személy jelentkezhet. A vizsgabizottsági tagi pályázatokat a területi kamarák, a vizsgaelnöki pályázatokat a Nemzeti Munkaügyi Hivatala bírálja el.

Olyan szakemberek jelentkezését várjuk, akik ellátnák az OKJ-s szakmai záróvizsgákon a jogszabályban előírt (modulos vizsga esetén a 20/2007. (V.21.) SZMM rendelet a szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről a komplex vizsga esetén 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet a komplex szakmai vizsgáztatás szabályairól) elnöki, illetve tagi feladatokat.

Lehetőleg NEM nyugdíjas, mert az 1700/2012 (XII.29.) kormányhatározat értelmében nyugdíjas szakemberrel költségvetési szerv nem köthet sem megbízási, sem vállalkozási szerződést. (Vagyis nyugdíjas iskolarendszerű szakmai záróvizsgákra nem delegálható.)

Azon szakképesítések, melyekben kiemelten várjuk a jelentkezéseket vizsgaelnöknek:

Asztalos

Fodrász (Gyakorló fodrász)
Kozmetikus (Gyakorló kozmetikus)
Fotográfus és fotótermék kereskedő
Gépi forgácsoló, géplakatos, hegesztő, ipari gépész
Pincér, Szakács, Cukrász

A pályázatok elbírálása kb. fél év.


A pályázattal kapcsolatos részletes információ, a pályázathoz szükséges feltételek, illetve az online adatlap az alábbi linkre kattintva érhető el:

Vizsgaelnöki pályázata


Azon szakképesítések, amelyekben kiemelten várjuk a jelentkezéseket vizsgabizottsági tagnak:

Asztalos
Elektronikai műszerész
Festő, mázoló, tapétázó
Gépi forgácsoló, géplakatos, hegesztő, ipari gépész
Pincér, Szakács, Cukrász

A pályázatok elbírálása kb. 2 havonta történik.

A vizsgabizottsági tagi pályázat a linkre kattintva érhető el. A pályázati adatlap mellett szükséges a 3. sz. melléklet csatolása is, melyek közül csak a megfelelő szakmacsoport beküldése szükséges.

 

Vizsgabizottsági tagi pályázat