Készségek, amik nélkülözhetetlenek a munkaerőpiacon

2014. április 23.

A munkáltatók nem csak a tapasztalatok, hanem bizonyos készségek meglétére figyelnek leginkább a kiválasztás során. Az ILO (International Labour Organization – Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) blogján megjelent bejegyzésben 6 készség szerepel, amelyre érdemes fókuszálni az önéletrajz írásakor.

1. rugalmasság/alkalmazkodó készség

A munkáltatók olyan embereket szeretnek alkalmazni, akik képesek gyorsan váltani, különböző emberekkel együttműködve összetett feladatokat ellátni. Azt, hogy rugalmas és alkalmazkodó, legjobban úgy tudja megmutatni az önéletrajzában, hogy feltünteti az elsajátított készségeket vagy nyelveket, a külföldi tapasztalatszerzéseit, vagy megemlít olyan helyzeteket, amikor különböző kihívásokban helyt állt.

 

2. jó kommunikációs készség

A jó kommunikációs készség szinte minden szakmához elengedhetetlen. Mutassa meg ezt a készségét már az első adandó alkalommal, készítsen egy átlátható és tömör önéletrajzot. Ne felejtse ki az iskolapadban megszerzett tapasztalatokat sem (pl. egy nyilvános prezentáció).

 

3. problémamegoldó készség

Ha sikeres szeretne lenni a munkában (és az életben egyaránt), akkor képesnek kell lennie felmérni bizonyos helyzeteket, elemeire szedni azokat, figyelembe venni a különböző megoldási lehetőségeket, és kiválasztani közülük a legmegfelelőbbet. Ez magában foglalja a hosszú távú következmények felismerését és a személyes felelősségvállalást is.

 

4. kreativitás

A munkáltatók innovatív ötletekkel rendelkező embereket szeretnek alkalmazni, akik hozzájárulnak az üzletük fejlődéséhez, növekedéséhez. Említsen meg olyan helyzetet CV-jében, amikor egy olyan új módon közelített meg valamit, amire mások még csak nem is gondoltak.

 

5. interperszonális készségek

Már biztosan Ön is tudja, hogy a munkáltatók lelkes, szorgalmas és megbízható embereket keresnek. Önnek meg kell győznie őket arról, hogy rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Készítsen egy listát az ide sorolható, legfontosabb készségeiről.

 

6. csapatjátékos

A csapatmunkába ugyanúgy beletartoznak a vezetői és döntéshozói készségek, mint az utasítások követésének képessége és a csoporton belüli szerepünk megtartása. A csapatsportok feltüntetése az önéletrajzban remekül igazolja ezen készségek meglétét, de az önkéntes tevékenység vagy más iskolai csoportmunkák is jól kiemelik a „csapatjátékos” oldalunkat.

 

Ha nincs elég munkatapasztalata, akkor készítsen egy olyan önéletrajzot, amely a készségekre fókuszál.

 

Forrás: europass.hu; ILO blog