Üdvözöljük a

Ki köthet tanulószerződést? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ki köthet tanulószerződést?

Szerző: Bakó Eszter | 2013. szeptember 12.

Az új – 2012 – ben megjelent – OKJ (7 számjegyű) rendszer szerinti képzésben induló tanulók közül csak az köthet tanulószerződést, aki 9. osztályban letette a 2011. évi CLXXXVII. Szakképzési tv. által előírt szintvizsgát.

 

(28. § (3) „A szakiskolai tanuló szakmai gyakorlati képzésére - a 26. § (1) bekezdésben meghatározottakon túl - a tizedik-tizenegyedik évfolyamon a szintvizsga teljesítéséig kizárólag a szakképző iskolában vagy a gyakorlati képzés folytatására jogosult szervezet kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhelyében kerülhet sor.”)

Ezért aki 10. után most választ szakmát, csak iskolai tanműhelyben, vagy kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhelyben, vagy együttműködési megállapodással teljesítheti a gyakorlati képzést. Ezek a tanulók a választott szakmát a 2013/2014 – es tanévben kezdik tanulni, ezért a számukra előírt szintvizsga feladatokat a képzés felénél kell teljesíteniük. Ezeket a képzéseket még a régi rendszer szerint indították és most egy hirtelen ötlettől vezérelve áttérnek az új OKJ - ra.
Fontos tudnivaló még, hogy aki adott naptári évben betölti (vagy már betöltötte) a 21. életévét, nem tanulhat iskolarendszerű nappali képzésben, így tanulószerződést sem köthet.