Üdvözöljük a

Ki lesz szakmája legjobbja? – Szakma Sztár Fesztivál 2015 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ki lesz szakmája legjobbja? – Szakma Sztár Fesztivál 2015

Szerző: Fülöp Attila | 2015. április 28.

Második napja zajlik az idei Szakma Sztár Fesztivál, ahol a végzős szakmunkás tanulók versenye mellett a szakmák megismerésére is lehetőség nyílik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg a Szakma Sztár Fesztivált.

A rendezvény 2015. április 27-29-e között a budapesti Hungexpo G és F pavilonjaiban zajlik, ahová a belépés ingyenes. A fesztiválon 39 szakmában a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) hazai legjobbjai mérik össze tudásukat. A versenyek elődöntőit országosan a területi gazdasági kamarák szervezték és bonyolították le.

A fesztiválon a verseny megtekintése mellett a látogatóknak lehetőségük van különböző szakmák megismerésére, egyes munkafeladatok kipróbálására is.

"A jó szakma felér egy diplomával" – hirdeti a rendezvény szlogenje, nem alaptalanul. A rendezvény fő célja a gyakorlatigényes szakmák – beleértve a ráépülő szakképesítéseket is - társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmatanulás népszerűsítése. Mára jól látszik, hogy a munkaerő-piacon hiány van a jól képzett szakmunkásokból, így sok esetben elhelyezkedési lehetőségeik - és akár anyagi megbecsülésük is - jobb, mint egyes diplomával rendelkező fiatal társaiknak.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is kiemelt feladatának tekinti, hogy segítse a fiatalokat olyan irányba terelni (elsősorban pályaválasztási tevékenységével és az ösztöndíjas szakmák évenkénti meghatározásával), hogy piacképes szakmát válasszanak maguknak, amellyel saját - majd családjuk - boldogulását itthon is biztosítani tudják a jövőben.