Üdvözöljük a

Ki lesz szakmája legjobbja? - Szakma Sztár Fesztivál 2016 | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ki lesz szakmája legjobbja? - Szakma Sztár Fesztivál 2016

Szerző: Fülöp Attila | 2016. április 19.

A végzős szakmunkás tanulók legjobbjainak versenye mellett a szakmák megismerésére is kiváló alkalmat ad az idei Szakma Sztár Fesztivál.

A rendezvényen a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) legeredményesebb diákjai mérik össze tudásukat. A versenyek elődöntőit országosan a területi gazdasági kamarák szervezték és bonyolították le.

A program minden évben nagyszámú látogatót vonz, ahol - a versenyző fiatalok megtekintésén túl - lehetőség nyílik az általános iskolák pályaválasztás előtt álló 6-7. osztályos tanulói számára, hogy megismerjék a különböző szakmákat, azokról benyomást szerezzenek, és néhány játékos feladat kapcsán egy-egy részfeladatot ki is próbáljanak. A program segíti a gyerekeket eligazodni a szakképesítések között, és a fesztiválon olyan új, testközeli élményt, ismereteket szerezhetnek, amelyek segíthetik őket a döntésben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara már kilencedik alkalommal rendezte meg a fesztivált, ahol idén 40 szakma mutatkozik be.
Az ingyenes rendezvény három napon át (2016. április 18. és 20. között) zajlik Budapesten a Hungexpo területén, amelyre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több mint 500 baranyai diák buszos utazását szervezte meg.

"A jó szakma felér egy diplomával" – hirdeti a rendezvény szlogenje, nem alaptalanul. A fesztivál célja a gyakorlatigényes szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, a szakmatanulás népszerűsítése. Jól látszik, hogy a munkaerő-piacon hiány van a jól képzett szakmunkásokból, így már sok esetben elhelyezkedési lehetőségeik - és akár anyagi megbecsülésük is – jobb, mint egyes diplomával rendelkező fiatal társaiknak.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt feladatának tekinti, hogy segítse a tanulókat a pályaválasztásban. Fontos, hogy a fiatalok olyan piacképes szakmát válasszanak maguknak, amellyel saját - majd családjuk - boldogulását itthon is biztosítani tudják a jövőben. Ezt támogatja a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság ösztöndíjas szakmákra vonatkozó éves javaslata is.