Kinek kell szintvizsgázni még ebben a tanévben?

Szerző: Bakó Eszter | 2013. május 16.

Az elmúlt években a Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében történtek a szintvizsgák. Ennek célja az időarányos gyakorlati felkészültség mérése volt.

Az elmúlt években a Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében történtek a szintvizsgák. Ennek célja az időarányos gyakorlati felkészültség mérése volt. Ezt az eddigi SZVK – k szerint a képzési idő felénél kellett megtartani, és szakmai záróvizsga egyik bemeneti eleme volt. A 2011. évi CLXXXVII. Szakképzésről szóló törvény előírja, hogy a szintvizsgákat 9. évfolyamban, február 1 – től április utolsó tanítási napjáig kell megtartani. E törvény 28. § (4) bekezdése szerint 2012. szeptember 1 – től a tanulószerződés megkötésének feltétele a sikeres szintvizsga.

A 2012. decemberében a Magyar Közlöny 180. számában megjelent módosítás 92/A. § (1) bekezdése alapján a 9. évfolyamon szervezendő szintvizsgákra érvényes törvény felmenő rendszerben lép életbe. Ezzel szemben a szakképzési törvény 28. § (4) bekezdését nem módosították. Tehát 2013. szeptember 1 – től csak annak a kilencedikesnek lehet tanulószerződése, aki az előző tanévben szintvizsgázott. Ez problémát fog jelenteni minden iskolában, ahol a 2012/2013 – as tanévben nem tették le a szintvizsgát a kilencedikesek illetve kétéves képzésnél a 11 – esek. Amennyiben még idén június 30 – ig megszervezésre kerülnek ezek a szintvizsgák, Ezekre a szintvizsgákra a vizsga feladatokat a 2012 – es SZVK – ra előírt feladatbankból javasoljuk kiválasztani.