Üdvözöljük a

Kíváncsi, hogyan változott a hiányszakmák listája 2013-tól mostanáig? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Kíváncsi, hogyan változott a hiányszakmák listája 2013-tól mostanáig?

Szerző: Fülöp Attila | 2016. december 5.

Az ösztöndíjas szakmák, azaz a hiányszakmák köre az elmúlt időszakban folyamatosan bővült. Lássuk, hogyan alakult a lista a korábbi években, és mi várható jövőre!

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB) folyamatosan vizsgálja a gazdaság által igényelt szakmák körét, és - ezzel összefüggésben - évente javaslatot tesz a Baranya megyében ösztöndíjjal támogatható szakképesítésekre, azaz a hiányszakmák jegyzékére.

A hiányszakmákat választó fiatalok, tanulmányi idejük alatt, ösztöndíjra jogosultak, melynek összege, képzési típustól és tanulmányi eredménytől függően, 10-50 ezer forint között változik.

A BMFKB-nak javaslattételi jogköre van. Az adott tanévre vonatkozó ösztöndíjas szakmákról, minisztériumi előterjesztés alapján, a Kormány dönt. A szakmalisták évente kormányrendeletben jelennek meg.

A hiányszakmák körül az elmúlt időszakban számos változás volt. A korábbi 10 szakma helyett, ma 20 szakképesítés jogosít tanulmányi ösztöndíjra, és a hagyományos – általános iskolai tanulmányok befejezése után elkezdhető - szakmákon kívül már érettségire épülő szakképesítéseket tanuló diákoknak is jár ösztöndíj, ráadásul a juttatás mértéke is emelkedett.

Az elmúlt évek során a rendeltek által meghatározott tanévenkénti listák, valamint a 2017/2018. tanévi ösztöndíjra jogosító szakmák a lenti linkre kattintva érhetőek el.


A hiányszakmák többsége klasszikus megközelítésben fiús szakma, azonban ma már a férfiak mellett számos munkakörben dolgozhatnak lányok is, sőt egyre több szakterületen kifejezetten előnyös lenne a nők arányát növelni. A kamara felmérést is végez a témában, az eddigi eredményekről a lent található „Fiús szakmát lányoknak” linken elérhető cikkben olvashat.