Kíváncsi, mik a hiányszakmák országosan?

Szerző: Fülöp Attila | 2016. január 27.

A gépészet, az elektrotechnika- elektronika és a mezőgazdaság szakmacsoportokba tartozó szakmák számítanak itthon a legtöbb megyében hiányszakmának – derül ki egy újonnan megjelent kiadványból.

Megjelent a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok (MFKB) 2015. évi tevékenységét és a „Szakiskola 2015” kutatás főbb eredményeit bemutató információs füzet.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gondozásában megjelent tájékoztató kiadvány bemutatja az MFKB-k kiemelt feladataival összefüggésben:

  • a tanulmányi ösztöndíjjal támogatott szakképesítéseket, azaz a hiányszakmákat (megyei bontásban),
  • a 2016/2017-es tanév szakképzési irányaira és beiskolázási arányaira (keretszámokra) vonatkozó javaslatokat,
  • a megyei szakképzés-fejlesztési koncepciók kidolgozásával és aktualizálásával kapcsolatos tapasztalatokat.

A dokumentum bemutatja továbbá - az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által koordinált - „Szakiskola 2015” kutatás főbb eredményeit. Az országos felmérés elsősorban a pályakezdő szakképzettek munkaerő-piaci helyzetét és a vállalatok szakképzett munkaerő iránti várható keresletét vizsgálta. (A korábbi évek kutatásaiból készült tanulmányok megtalálhatóak IDE kattintva.)


A kiadvány ingyenes, érdeklődés esetén – korlátozott számban - átvehető a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályán (Pécsi Kereskedelmi Központ, I. em. 105. iroda.)

További információ, valamint a kiadvány elektronikus változata elérhető a baranya.mfkb.hu weboldalon, IDE kattintva.

 

 

Kapcsolódó anyagok: