Üdvözöljük a

Komplex szakmai vizsga előtt tíz nap felkészülési idő jár a tanulónak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Komplex szakmai vizsga előtt tíz nap felkészülési idő jár a tanulónak

Szerző: Strasz Eszter | 2013. április 17.

A tanulmányokat befejező szakképesítési vizsga előtt legalább tíz nap egyéni felkészülési idő illeti meg a tanulót a szakképzési törvény szerint. A felkészülési időt közvetlenül a vizsga előtt, a gyakorlati képzés idejének terhére, összefüggően kell kiadni a tanuló számára a tanév szorgalmi idejének befejező napja, és a záró szakképesítési vizsga utolsó napja között.

A felkészülési idő kiadásánál a heti rendes pihenőnapokat és a munkaszüneti napokat figyelmen kívül kell hagyni. Vagyis az legalább tíz egymást követő munkanap idejére jár.

 

Kötelezően csupán egy alkalommal illeti meg a tanulót a legalább tíz napos felkészülési idő.

 

Tekintettel arra, hogy a szakmunkás vizsga utolsó napjával megszűnik a végzős tanuló tanulói jogviszonya, egyidejűleg a tanulószerződés is megszűnik, a végzős tanulónak a 30 nap összefüggő szabadság már nem jár.

 

Tanulószerződéssel gyakorlati képzésben részt vevő tanulót azokban a tanévekben, amelyekben a 19. életévét még nem tölti be, legalább 35 pihenőnap illeti meg, miután már betölti a 19. életévét, 30 nap pihenőnap jár neki a tanév során. A gyakorlati képzőhellyel egyeztetve ez a nyári oktatási szünetben vehető ki.