Kötelező – e az üzemorvosi vizsgálat az összefüggő nyári gyakorlat alatt?

Szerző: Bakó Eszter | 2016. június 22.

A tanuló rendszeres orvosi vizsgálatáról, a képzési idő alatt a gyakorlati képzés szervezőjének, - tehát tanulószerződés esetében - a gazdálkodó szervezeteknek kell gondoskodnia.

A tanuló tanulószerződéssel való foglalkoztatásának feltétele– akár a munkavállalók esetében – a rendszeres foglalkozás - egészségügyi vizsgálat. A tanuló egészségügyi kiskönyvét nem az iskolaorvosnak kell aláírni, hanem – minden esetben - a képzésével foglalkozó gazdálkodó szervezet üzemorvosának.

Ennek költségeit a gazdálkodó köteles vállalni, annak a havi normatívának fejében, amelyet a tanuló után elszámolhat, illetve visszaigényelhet.

Kilencedikben, sikeres szintvizsga után a tanulók megkezdhetik összefüggő nyári gyakorlatukat az általuk kiválasztott képzőhelyeken. Célszerű, ha az első munkanapra a cég bejelenti az új tanulót a saját üzemorvosához vizsgálatra, és a munkavédelmi oktatást is az erre a napra teszi. Ezek nélkül – ugyanúgy, ahogy egyéb munkavállaló esetében is van, – a tanuló sem végezhet munkát.