Üdvözöljük a

Közép-Európában egyedülálló lesz a PTE kínai orvoslás képzése | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Közép-Európában egyedülálló lesz a PTE kínai orvoslás képzése

Szerző: Pfiszter Melinda | 2015. február 23.

A világon hetedikként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) alakult meg a hagyományos kínai orvoslás első magyar Konfuciusz Intézete.

Más Konfuciusz Intézetekhez hasonlóan a pécsi is a jelenlegi akadémikus orvoslást a kínai gyógymódokban gyökerező eljárásokkal egészíti ki, a kínai nyelvet és kultúrát hivatott terjeszteni. Ezen kívül itt a hagyományos kínai gyógyászat filozófiájának megismertetését, terjesztését és kutatását végzik majd.


Jelenleg az országban - és Közép-Európában egyaránt - egyedül itt történik a hagyományos kínai orvoslás szabályozott és elfogadott oktatása.

A Kínai Népköztársaság Kormányának nevében dr. Xu Lin tavaly írt alá együttműködési megállapodást Bódis Józseffel, a Pécsi Tudományegyetem rektorával. Ezzel zöld utat kapott annak az intézetnek a létrehozása Pécsen, amely a világon a hetedik a hasonló intézmények sorában.

 

Magyarországon ugyan már van három Konfuciusz Intézet, de egyik sem olyan, mint a március 27-én átadásra kerülő intézmény.

Betlehem József, az ETK dékánja elmondta, hogy a nyugati orvostudomány számos, a kínai gyógyításból eredeztethető eljárást használ, és annak érdekében, hogy ezek Magyarországon is teret nyerhessenek, szükséges az ilyen jellegű egyetemi képzés bevezetése.

 

Betlehem kiemelte, hogy az első év programjai között elsősorban kínai nyelvi kurzusok és a kínai kultúráról, valamint a kínai egészségfelfogásról és gyógyítási filozófiáról szóló ismeretterjesztő előadások szerepelnek majd, míg a későbbiekben tervezik a hagyományos kínai orvoslással kapcsolatos egészségtudományi képzések kidolgozását és megvalósítását, melyben három kínai orvos is részt fog venni.

 

Hozzátette, hogy a keleti nyitásnak Pécs életében hatalmas gazdaság- és társadalomélénkítő szerepe lehet, arról nem is beszélve, hogy a Konfucius Intézet létrejötte az országhatáron is túlmutató ismertséget hozhat az egyetemnek.

 

Forrás: Edupress