Üdvözöljük a

Lakatos nem lehet szerkezetlakatos? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Lakatos nem lehet szerkezetlakatos?

Szerző: Piacsek László | 2017. május 4.

Önkéntes kamarai tagjaink jelezték, hogy a területileg illetékes kormányhivatal vizsgálja nem csak az újonnan vállalkozást indítani szándékozók, de a már sok éve fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozások és munkatársainak szakképesítéseit. Az elmúlt három hónapban több vállalkozásnál, vállalkozónál felmerült az egyes fémipari tevékenységek, elsősorban a szerkezetlakatos tevékenység végzésének nehézsége a nem egyértelmű hatályos jogi előírások miatt.

Felhívjuk a gépipari és a fémmegmunkálással foglalkozó vállalkozások és vállalkozók figyelmét arra, hogy a vonatkozó 21/2010 NFGM rendelet mellékletének 6.1. pontja (Fémmegmunkálás, kohászat) különbséget tesz a fémipari szakmák gyakorlása között a szakmai végzettségek tekintetében.

 

Azonban:

  • Mindegyik szakképesítés mellett 1 db * van, ami azt jelenti, hogy a rendeletben meghatározott szakképesítések helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő más szakképesítés, illetve a magasabb szintű szakirányú végzettség is,

  • Ha megnézzük a Lakatos FEOR besorolását, valamint a jelenleg hatályban lévő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményét, azoknak is a 3. pontját Ipari gépész (korábbi nevén géplakatos), Épület- és szerkezetlakatos (korábbi nevén szerkezetlakatos) akkor ezek alapján arra a véleményre juthatunk, hogy ezen szakképesítések átjárhatók.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara eddig is sikeresen segítette és továbbra is segíti a vállalkozásokat, vállalkozókat annak érdekében, hogy a megye gazdaságának fejlődése biztosított legyen.