Üdvözöljük a

Magyar sikerek Európában-tovább erősítik a duális képzési rendszert | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Magyar sikerek Európában-tovább erősítik a duális képzési rendszert

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. október 21.

A duális, gyakorlatorientált képzési rendszerről szólva Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Euroskills vetélkedőjének magyar nyerteseit fogadva beszélt. Elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködésben elérték, hogy már most érezhetően növekedett a reálgazdaság szerepe a képzések irányának meghatározásában.

Sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez. Számos fiatal csak az álláskeresés során, az érettségi vagy a felsőfokú diploma megszerzése után eszmél rá arra, hogy sokkal több lehetősége lenne az elhelyezkedésre egy jó szakma birtokában.

 

Parragh László, az MKIK elnöke emlékeztetett: 2010-ben állapodtak meg a kormánnyal a szakképzés rendszerének átalakításáról, a duális, gyakorlati képzés bevezetéséről. A szakképzés felügyelete már a kamaráknál van, ugyanakkor még évekig tart, amíg a modell olyan működőképes lesz, hogy azokat a szakembereket bocsássa a munkaerőpiacra, akikre ténylegesen szükség van – tette hozzá.

 

Hozzátette: Az Euroskills verseny kiemelkedő eredményei is segítik felhívni a figyelmet a piacképes tudás megszerzésének fontosságára. A magyar csapat 25 ország közül hatodik helyezést ért el, 20 érmet nyert a franciaországi Lille-ben október elején megrendezett szakmák Európa-bajnokságán.

 

A versenyen elért hatodik helyezés az ország méretéhez képest nagyon jó helyezés – mondta el Parragh László, hozzátéve: óriási dolog, hogy 2018-ban Magyarország rendezheti meg a vetélkedőt, a térségben elsőként.

 

Forrás: MTI