Üdvözöljük a

Melyek a keresett szakmák 2014-ben? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Melyek a keresett szakmák 2014-ben?

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. március 11.

A GVI 2008 óta folyó kutatási programja a beiskolázási keretszámok meghatározásához nyújt segítséget. A 2014-es munkaerő-piaci barométer összeállításához összesen 7108 gazdálkodó válaszait használta fel. Az országos összesítés szerint 2014-ben még az egyszerű ipari foglalkozásúak, a hegesztők, lángvágók, fémmegmunkálók, valamint a bolti eladók körében emelkedhet leginkább a foglalkoztatottak száma.

A GVI által végzett kutatás alapvető elemei:
- Várható munkaerő-piaci kereslet becslése
- A szakképzettek munkaerő-piaci érvényesülésének becslése
- Szakmát váltók, kilépők arányának becslése
- Szükséges képességek és készségek megfigyelése

A munkaerőpiacon az alapvető eltérések a munkavállalók kínálata és a foglalkoztatók kereslete között, az alábbi pontokban nyilvánul meg:
Nem megfelelő az adott szakmákban végzettek képzettsége, tudása, esetlegesen hiányosak a képességeik. (Önálló munkavégzés, probléma megoldó képesség, elméleti alapok, korszerű műszaki ismeretek, idegennyelv tudás)
    A 2013-as évet vizsgálva a GKI kutatásai kimutatták, hogy kissé javultak a pályakezdők felkészültségével kapcsolatos vállalati vélemények.
Eltér egymástól a kínált és az elvárt bér (megnő a más szakmában, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben való elhelyezkedések száma)
Hiány áll fenn az adott szakmában végzettek számában
További szempontként merült fel a kutatás során, hogy az elhelyezkedési esélyek jelentősen függenek a szakiskolai oktatás minőségétől és abban, hogy a pályakezdő szakképzettek harmada munkanélküli lesz, alapvető tényező az oktatás minősége. A végzettek mindössze harmada helyezkedik el a szakmájában és közülük is azoknak van erre nagyobb esélye, akik jobb tanulmányi átlaggal rendelkeznek.

A kutatások eredményeképpen az alábbiakat jegyezhetjük meg:

A pályakezdők körében 2014-ban a legkeresettebbek a gumitermék gyártó gépek kezelői, a könyvvizsgálók, könyvelők, valamint a textilipari gépek kezelői és a gyorséttermi dolgozók lehetnek - közölték.
Az NFSZ-nél  nyilvántartott álláskeresők közül 2013-ban több mint 117 ezren szerettek volna egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásban elhelyezkedni, ez volt a legkeresettebb terület. Ezután következik a bolti eladói szakma, ahol 38 324-en, majd az általános irodai adminisztrátori terület, ahol csaknem 23 ezren szerettek volna elhelyezkedni, de több mint 10 ezren kerestek munkát az egyéb takarító és kisegítő, és a mechanikai gép összeszerelő területen is.