Üdvözöljük a

Melyek a piacképes szakmák? - A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat 2013-ban várható alakulása | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Melyek a piacképes szakmák? - A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat 2013-ban várható alakulása

Szerző: Fülöp Attila | 2013. június 13.

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet országos felmérése eredményeként betekintést nyerhetünk a szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat 2013-ban várható tendenciáiba.

A tanulmányban olvashatunk többek között a szakképzettek iránti munkaerő-piaci kereslet és kínálat várható alakulásáról, a tanulószerződéses foglalkoztatás jellemzőiről, a pályakezdőkkel nehezen betölthető álláshelyekről, valamint a szakképzésben résztvevőkkel kapcsolatban várható létszámváltozás irányáról, mértékéről.

 

A tanulmány alapját egy körülbelül 3000 vállalkozásra kiterjedő kérdőíves adatfelvétel képezi, amely 2012 novembere és 2013 februárja között zajlott. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezze az üzleti szektor egyes szegmenseinek a szakképző iskolát végzettek iránti keresletét egy éven belüli, illetve három éven túli időtávon, továbbá, hogy ezt összevesse a szakképző iskolák várható kibocsátási adataival.

 

Összességében elmondható, hogy a tanulmány sajnos megerősíti azt a látható tendenciát, miszerint a szakmunkás kibocsátás nincs összhangban a munkaerő-piaci kereslettel.

 

Az elemzés egyik legfontosabb következtetése, hogy összességében országosan a jelenlegi trendek fennmaradása esetén a szakmunkás kibocsátásban túlkínálatra lehet számítani, ami viszont jelentős szakmaszerkezeti eltéréseket rejt magában. Az országos túlkínálati adat mögött jelentős részben a következő néhány szakma áll: szociális gondozó és ápoló, logisztikai ügyintéző, fodrász, informatikai rendszergazda és a gyógy-és sportmasszőr. Egyes szakmák iránt viszont jelentős kereslet várható. Ilyen túlkeresletű szakma az eladó, az autószerelő, a szakács, a pincér és a lovász, ami azonban nem feltétlenül tükrözi a munkáltatói elvárásokat.

 

A kutatás eredményeként megállapítható, hogy, bár összességében magas szakmunkás kibocsátásra lehet számítani, a vállalkozások mégis szakemberhiánnyal kell, hogy szembesüljenek, mert a végzett tanulók jelentős része várhatóan mégsem jelenik meg a munkaerő-piacon, még a keresett szakmák esetében sem.