Üdvözöljük a

Mikor kell a tanulószerződést megszüntetni? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Mikor kell a tanulószerződést megszüntetni?

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2014. május 8.

A tanév vége felé közeledve egyre több vállalkozás teszi fel a kérdést: mely nappal szüntessem meg a tanulószerződést, mikor járok el helyesen?

A tanulószerződés alapja a tanulói jogviszony, ez egyben a tanulószerződés érvényességének a feltétele.

 

Mikor szűnik meg a tanuló tanulói jogviszonya és így a tanulószerződése is?

 

  •  ha a tanuló sikeres komplex szakmai vizsgát tett, a szakmai bizonyítvány kiállításának napján, 
  • ha a tanuló jelentkezett a komplex szakmai vizsgára – bár betegsége miatt nem tudta elkezdeni, vagy a megkezdett vizsgát befejezni, a szakmai vizsgaidőszak utolsó napján,
  • a szakképző iskolából való kizárással, vagy a tanulói jogviszonynak a köznevelési törvényben szabályozott esetekben történő megszűnésének napján, amennyiben a tanuló az iskolai tanulmányait harminc napon belül más szakképző iskolában nem folytatja.

 

Milyen módon értesül a gazdálkodó szervezet a tanuló szakképző iskolából való kizárásáról, illetve a tanulószerződéses tanuló jogviszonyának megszűnéséről?

 

A szakképző iskola haladéktalanul értesíti a tanulói jogviszony megszűnésének napjáról a tanuló gyakorlati képzését szervező szervezetet és a kamarát. A vállalkozásoknak a megszűnés napjával a tanulót ki kell jelenteni, majd a tanulószerződést megszüntetni. A megszűnés napjáig a tanulókat megilleti az ösztöndíj, valamint a vállalkozókat a normatív támogatás.