Milliószámra szűnhetnek meg munkakörök, de újak is létrejönnek

Szerző: Fülöp Attila | 2016. július 4.

Folyamatosan gyorsuló technológiai fejlődés, robotizáció: mit hozhat ez számunkra? Kire lesz szükség és kire nem? Lássuk, a jövő munkaerő-piaci trendjeit!

Az új ipari forradalom napjainkban is zajlik, azonban félő, hogy a társadalom a korábbi ipari forradalmakhoz képest lassabban, vagy egyáltalán nem fog tudni alkalmazkodni hozzá.

Komoly változások várhatóak a munkaerő-piacon. Egyes szakmák megszűnnek, újak születnek, átrendeződik a munkaerő eloszlása. A gépek és algoritmusok fejlődésének köszönhetően egyes - korábban nem helyettesíthetőnek tartott - szakmák vagy feladatkörök is eltűnhetnek. Az automatizálás szinte minden téren hódít. Ezzel párhuzamosan várhatóan nagy lesz a kereslet a képzetlen, vagy alig képzett munkavállalói rétegek iránt, akik alacsony bérért azokat a feladatokat látják majd el, amelyeket nem gazdaságos gépesíteni. Keresettek lesznek továbbá azok a magasan képzett munkavállalók, akiknek a munkaköre annyira komplex, hogy nem automatizálható, vagy maguk is a robotika területén dolgoznak majd.

A World Economic Forum kutatása alapján, a világ 15 vezető gazdaságában 2020-ig több mint 7 millió munkahely szűnhet meg. Létrejöhet ugyanakkor 2 millió új munkahely a magasan képzett, nem automatizálható munkaerőt igénylő feladatok elvégzésére. A kutatás alapján a legnagyobb mértékű megszűnés az irodai és adminisztratív munkakörökben várható, ezt követik az iparban a gyártás, összeszerelés területei, valamint ide fog tartozni minden járművezetést igénylő munkakör. A munkahelybővülés elsősorban az üzleti, pénzügyi ágazatot érinti majd, valamint a menedzsment, informatika és matematika területeit.

A folyamatosan létrejövő új szakmák miatt a jelenlegi általános iskolás diákok jelentős része olyan munkákat végez majd, amelyek ma nem is léteznek.

Kérdés, hogy az oktatás mennyire tud majd lépést tartani a fejlődéssel. Az átalakulás túl gyors, a szabályozás, az oktatás nem tudja megfelelő tempóban követni, ez pedig komoly társadalmi és strukturális változásokat hozhat magával. A szakemberek szerint a társadalom nagy része az új kihívásokat nem tudja majd kezelni. Ami biztos, a digitális oktatásra sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a jövőben.

E témáról bővebben „A jövő munkaerő-piaci trendjei” címmel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete által készített tanulmányban olvashat, amely elérhető IDE kattintva.

Forrás: GVI

 

Kapcsolódó anyagok: