Üdvözöljük a

Milyen fizetésre számíthatnak a friss diplomások | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Milyen fizetésre számíthatnak a friss diplomások

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. július 21.

A műszaki, informatikai, gazdaságtudományi, természettudományi, illetve orvos- és egészségtudományi képzésen végzettek számíthatnak a legmagasabb fizetésre.

A pedagógus- vagy művészeti diplomával rendelkezők között viszont akad olyan, aki havonta 100 ezer forintnál kevesebbet visz haza - derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb, 2013-as adataiból.

 

Az egyetemek, főiskolák azt mérték fel, mennyit keresnek, milyen gyorsan találtak munkát, diplomát igénylő munkakörben helyezkedtek-e el a 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben végzett hallgatók (a rendszerben egyelőre azoknak az intézményeknek az adatait lehet elérni, amelyekben a válaszadási arány meghaladta a tíz százalékot).

 

Kik keresnek a legjobban?

 

A legjobban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem egyes karjain végzett hallgatók keresnek - a várható fizetés azonban nemcsak az oktatás minőségétől, hanem magától a képzéstől is nagyban függ.

 

A műszaki, informatikai, illetve gazdasági területen elhelyezkedők fizetése a legmagasabb, bőven 200 ezer forint feletti. A friss diplomások fizetése alapján összeállított "rangsorra" tizenkét informatikai és műszaki, öt gazdasági-közigazgatási, egy természettudományi, egy társadalomtudományi és egy gyógyszerésztudományi kar került fel.

A legtöbbet, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán végzettek viszik haza. Őket követik az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán diplomázók és az ELTE Informatikai Karán végzettek.

 

Akiket nem fizetnek túl

 

Teológia, művészet, pedagógia, egészségügy, agrárium, természettudomány - aligha lep meg bárkit is, hogy ezeken a területeken nem számíthatnak több százezres fizetésre a friss diplomások. Az ilyen szakokat indító egyetemek, főiskolák, az orvosi, egészségügi, pedagógiai karok pusztán képzési profiljuk miatt hátrébb végeznek a pályakezdő bérek alapján összeállítható listán.

További részletes információk az intézményenkénti/karonkénti havi nettó átlagfizetésekről elérhetők az alábbi linken: