Üdvözöljük a

Milyen szakembereket várnak a cégek a következő években? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Milyen szakembereket várnak a cégek a következő években?

Szerző: Fülöp Attila | 2015. április 9.

A szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat várható alakulását vizsgálta a Gazdaság – és Vállalkozáskutató Intézet 2015. év elején zajló felmérése.

A kutatásba a kérdezőbiztosok minimum 20 főt foglalkoztató vállalkozásokat vontak be. Az országos felmérésben megyénk is részt vett, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai 115 mértékadó baranyai vállalkozást kerestek fel az év első két hónapjában.

A felmérés eredményeiből tanulmány készült.

A tanulmányból kiderül, hogy az iskola befejezése nélkül kimaradó tanulók aránya országosan a szakiskolákban a legmagasabb. Az utolsó rendelkezésre álló adatsor szerint ez több mint 36%-ot jelent, azaz három szakmunkás tanulóból egy biztosan nem szerzi meg a szakmát, aminek elsajátítását a középiskolában megkezdte.

A fiatalok elhelyezkedését, ha régiók szerint nézzük, azt láthatjuk, hogy a Dél-Dunántúlon közel 29% azon szakiskolás és szakközépiskolás végzősök aránya, akik a végzést követő 9 hónap során nem jelentek meg a saját szakmájukban a munkaerő-kínálat részeként. Szakmacsoportokat vizsgálva elmondható, hogy az építészet, a faipar és a közlekedés területén végzettek között van a legtöbb saját szakmájában el nem helyezkedő fiatal.

Az elemzés kitér a legnagyobb túlképzéssel és a legnagyobb munkaerő-piaci hiánnyal jellemezhető szakmákra is.

A legmeghatározóbb munkaerő-piaci kínálati hiányt mutató szakmák sorában az első húszban szerepelnek – többek között - a CNC gépkezelő, a gépi forgácsoló, a hegesztő, a gyártósori gépbeállító, az épület-és szerkezetlakatos, az ipari gépész, a karosszérialakatos és a fehérnemű-készítő és kötöttáru összeállító szakmák is, amelyek többsége Baranya megyében is hiányszakmának számít. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB) aktuális, 2015. márciusi beiskolázási irány-arány javaslatában az utóbb említettek többségét ösztöndíjra jogosító szakképesítésnek javasolta Baranyában.

A tanulmányról szóló teljes cikk, valamint további információ a BMFKB honlapján érhető el.