Üdvözöljük a

Milyen szakmunkásra lesz szüksége? – Vállalati felmérést indít a kamara | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Milyen szakmunkásra lesz szüksége? – Vállalati felmérést indít a kamara

Szerző: Fülöp Attila | 2015. január 6.

Kérdőíves kutatás indul, melynek elsődleges célja a vállalkozások szakképzett munkaerő iránti igényeinek felmérése.

A felmérés során a cégek szakképzett munkaerő iránti rövid, illetve középtávú igényeinek felmérése mellett további cél a tanulói pályakövetés, azaz annak vizsgálata, hogy a 2012-ben és 2013-ban végzett szakiskolásoknak hogyan sikerült érvényesülniük a munkaerőpiacon. Az adatfelvétel tehát egyrészt a munkaadók igényeit, másrészt a szakmát végzett fiatalok munkába állással és képzéssel kapcsolatos tapasztalatait vizsgálja.

A kérdőíves megkeresés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének szakmai irányításával valósul meg. A személyes adatfelvételt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) munkatársai végzik. A kutatás során a kérdezők 100-nál több - minimum 20 főt foglalkoztató - baranyai vállalkozáshoz jutnak el, és 150 szakiskolát végzett fiatalt keresnek fel.

A kutatás egyúttal a PBKIK által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság – 2016-os szakiskolai és szakközépiskolai beiskolázásra vonatkozó – aktuális szakmaszerkezeti javaslati munkáját is segíti, hiszen a kapott adatoknak köszönhetően betekintés nyílik a megye meghatározó vállalkozásainak munkaerő-gazdálkodással kapcsolatos terveibe, rámutatva ezzel az iskolai oldalról kibocsátandó - a cégek által igényelt - szakképzettek szakmák szerinti megoszlására és mértékére.

A vizsgálat során szerzett adatok tehát hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozások munkaerő-kereslete és a munkaerő-piaci kínálat közötti jelenleg is tapasztalható nagy mértékű eltérés csökkenjen, és a jövőben az adott megyében, illetve régióban a vállalkozói igényekhez igazodó, megfelelő összetételű munkaerő-kínálat álljon rendelkezésre.


További információ, valamint korábbi kutatási eredmények a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság honlapjáról érhetők el.