Üdvözöljük a

Minőségi szakember utánpótlásért - egyedi kezdeményezés Baranyában a Gépipari klaszter és a Kamara összefogásával | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Minőségi szakember utánpótlásért - egyedi kezdeményezés Baranyában a Gépipari klaszter és a Kamara összefogásával

Szerző: Cséfalvay Ágnes | 2013. május 16.

A kormány a 2011-ben közzétett szakképzési stratégiája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kötött megállapodása alapján elkötelezte magát a gazdaság által vezérelt képzés mellett.

A 2012-től érvényben lévő szakképzési törvény is tükrözi ezt az elhatározást. A változás alapján a szakképzésben lévők csak 9. osztályban lesznek a tanműhelyben, ahol szakmai alapozást kapnak, melyet év végén a szintvizsgával mér meg a kamara. Ezt követően a 10.-11. osztály szakmai gyakorlata a vállalkozásoknál történik. A felkészítésnek a kerettanterv előírásait kell követni a cégnél is. A gyakorlati vizsgára történő felkészítésben tehát komoly felelőssége lesz a cégnek.  A PBKIK egyedi kezdeményezése erre a jelentős feladatra szeretné felkészíteni a cégeket.

 

A cégek a gyakorlati képzéssel komoly erőfeszítéseket tesznek az utánpótlás nevelésért. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara most induló kezdeményezésével ennek a munkának a hatékonyságát szeretnénk növelni, hiszen a teljes képzési tartalom elsajátításához szükséges technológia nem áll rendelkezésre minden cégnél. Ezért kamaránk szakértők bevonásával feltérképezi a kiemelt cégek oktatáshoz szükséges eszközfelszereltségét a gépipari hiányszakmákban. Amennyiben ismerjük a felszereltséget és az esetleges hiányokat is, tudunk iránymutatást adni a tanulók folyamatos felkészítéséhez.

 

Felmérésre kerülnek a szakképző iskolák tanműhelyei is, mely értékes adatokat ad ahhoz, hogy a cégeknél hiányzó potenciált esetleg hol lehet  pótolni.

Az előkészítését és a felmérést szakmai szakértők és a szakképzési bizottság gépész és villamos végzettségű szakemberi végzik.

 

A 2013. májusában lefolytatott felmérés alapján készülhet el az a terv, mely az eszközhiányos területeken segítheti a vállalkozások képzési tervezését. Az adatok informatikai feldolgozásával lehetőség nyílik a tanulók elhelyezésének, a tanult tartalomnak időbeni tervezésére, követésére, az ütközések kiküszöbölésére, s ezzel egy komoly logisztikai teherre kapnak segítséget a vállalkozások.

Ezt a munkát a mintaprojekt keretében alig több, mint 20 kiemelt cégnél, 5 gépészeti hiányszakmában végezzük el a megyében.

 

A kamarai  és a Gépipari Klaszter keretében folyó fejlesztések együttesen jelentős segítséget adnak a bekapcsolódó cégeknek a gyakorlati képzés hatékonyabbá tételéhez, az elkötelezett tanulók kiválasztásától a gyakorlati képzés rugalmas megoldási lehetőségéig.

A baranyai kamara szeretné, ha a gépipar területén történő fejlesztés eredményeit később más szakmáknál is alkalmazhassák.