Munkaerő mágnes Baranyában

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2014. szeptember 12.

Az informatika napjaink legdinamikusabban fejlődő iparága, amely Pécsett és környezetében is igen erős húzóágazat lehet. A Schönherz Iskolaszövetkezet csütörtökön, a belvárosban tartott sajtótájékoztatóján a Baranya megyei informatikai szegmens helyzetét és jövőképét térképezték fel, a képzésektől kezdve a kis- és középvállalatok, valamint a multinacionális szereplő megszólaltatásával.

A szakmai munkalehetőségeket kínáló iskolaszövetkezet arra buzdítja a műszaki beállítottságú fiatalokat (és a döntésüket segítő szülőket), hogy pályaválasztáskor gondolkodjanak el az informatikai szakokon. „Az IT szakma munkaerőhiánnyal küszködik, miközben stabil munkalehetőséget, ráadásul kiemelt bérezést kínál – jelentette ki Lovas István, a Schönherz Iskolaszövetkezet régióvezetője. – Érdemes már a felsőfokú tanulmányok alatt részmunkaidős, de szakmai feladatokat vállalni egy-egy cégnél, hiszen ezzel megalapozhatjuk a jövőnket.”

„A probléma már középiskolás korban kezdődik, Pécsett az országos átlagnál, illetve a demográfiailag indokoltnál is nagyobb az informatikai szakképzésekre jelentkezők visszaesése. Az oktatást tekintve háttérbe szorult az gyakorlatorientált szemlélet, így a munkaerő-piaci igényekre való reflektálás is” – mondta Dr. Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának dékánja. Erre megoldásként a gyakorlatorientált duális képzést vezetnék be, lehetőség szerint a nagyon közeli jövőben. A Pécsre települő cégekkel már elindították az oktatási és kutatási együttműködéseket.

Brachmann Ferenc, az Információmenedzsment Innovációs Klaszter vezetője 39 informatikai kis- és középvállalat érdekeit képviseli. Ezen cégek 350 főt foglalkoztatnak a megyében, és nagyságrendileg évi 8 milliárd forint árbevételt termelnek. „Az utóbbi öt évben igen nagy átalakulás ment végbe ezen a piacon: egykor a szolgáltatók és egyedi szoftverfejlesztő vállalatok jelenléte volt hangsúlyos, ma már inkább termékeket gyártanak a cégek, szoftver szolgáltatást nyújtanak és globális piacra dolgoznak, jelentős exporttal” – mondta a klasztermenedzser, hozzátéve azt az információt, hogy egy cégnek egy informatikus szakember speciális betanítása kb. 3-4 milliós befektetésbe kerül.

A körképet folytatván eljutunk az egyetlen informatikai multinacionális vállalatig, ami Pécsett fellelhető. Az IT Services Hungary országosan 3600, Pécs városában 320 munkahelyet biztosít. „A következő években 1000 főre szeretnénk feltornászni a városban foglalkoztatottak számát – mesélt terveikről a cég pécsi központjának vezetője, Zalay Buda. – Ehhez kulcsfontosságú az oktató intézményekkel és a munkaerő-közvetítőkkel való hatékony együttműködés. Örömmel veszünk részt a duális képzések gyakorlati megvalósításában, akár oktató szakemberek biztosításával is.”

Az informatika tehát mágnesként funkcionálhat: a középiskolásokat bevonzza a szakmába, a Pécsett végzett informatikusokat a városban tartja, aminek következtében a jövő szakemberei mágnesként vonzhatnak be új cégeket az informatikai piacra.

Forrás: Sajtóközlemény