Üdvözöljük a

Munkaerő-piaci megalapozású beiskolázást a szakképzésben! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Munkaerő-piaci megalapozású beiskolázást a szakképzésben!

Szerző: Fülöp Attila | 2015. május 20.

Együttműködés indul a Csongrádi- és Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságok között megyéink szakmaszerkezetének gazdasági szempontú átalakítása érdekében.

Sikeres munkatalálkozónak adott otthont kamaránk csongrádi és baranyai szakértők részvételével. A tapasztalatcsere, a szakképzési rendszerben rejlő lehetőségek és problémák megvitatása és a bizottsági munkamódszerek áttekintése voltak a május 19-ei rendezvény fő napirendi pontjai.

A két, hasonló adottságokkal rendelkező megye fejlesztési és képzési bizottságainak találkozója alkalmat teremtett „jó gyakorlatok” megismerésére, a munkamódszerek szélesítése és a bizottsági munka hatékonyságának jövőbeni növelése érdekében.

A résztvevők képet kaphattak Csongrád- és Baranya megye gazdasági, demográfiai, munkaerő-piaci és szakképzési helyzetéről, valamint az előadók bemutatták a bizottságok munkaszervezeteként működő kamarák - bizottsági döntések megalapozását szolgáló - előkészítő munkáját és a döntési mechanizmust.

A bizottságok tagjai, a munkaszervezet képviselői és a meghívott szakértők az ismertető prezentációk után kötetlen beszélgetés keretében osztották meg egymással a szakképzés területét érintő tapasztalataikat, problémáikat és a rendszer javítására irányuló javaslataikat.


A bizottságok legfőbb feladata, a szakképzést érintő beiskolázási irányok és arányok meghatározásával, az adott megye szakmaszerkezetének olyan irányba történő elmozdítása, hogy a gazdasági szereplők igényeihez - a lehetőségekhez mérten - minél jobban közelítsen az iskolai kibocsátás, azaz a szakképző intézmények olyan szakmákba iskolázzanak be, amelyek elvégzése a fiatalokat munkahelyhez, tisztességes megélhetéshez segíti. Ez utóbbi cél elérésében, az ösztöndíjas szakmák meghatározásán túl, a pályaorientációnak is nagy szerepe van, amelyre a Pécs-Baranyai Kereskedelmi Iparkamara is kiemelt figyelmet fordít.

A kamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság tevékenységéről bővebben a bizottság honlapján olvashat.