Üdvözöljük a

Munkaerőpiaci kutatások, tendenciák új köntösben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Munkaerőpiaci kutatások, tendenciák új köntösben

Szerző: Piacsek László | 2018. június 26.

A megújult Magyar Munkaerőpiaci Prognózis (MMPP) honlap célja, hogy a munkavállalóknak, munkát keresőknek, a munkaadóknak és képzést végző szervezeteknek hasznos információval szolgáljon a munkaerőpiac várható tendenciáiról.

Az oldal az álláskeresés, pályaorientáció, munkaerő-gazdálkodással kapcsolatos döntések valamint a képzési programok megtervezéséhez kíván segítséget nyújtani azzal, hogy a várható munkaerő kereslettel és foglalkoztatással kapcsolatos vállalati vélemények és várakozások összesített adatait teszi on-line módon hozzáférhetővé.


Az MMPP olyan online adattár, mely vállalati adatfelvételekből származó munkaerőpiaci adatok online lekérdezését is biztosítja.

 

Az MMPP-t az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 2006 óta fejleszti és működteti a Pénzügyminisztérium és jogelődjeinek támogatásával. Az MMPP online adattára jelenleg a Pénzügyminisztérium (korábban NGM és jogelődjei) és a GVI 2007 és 2017 közötti közös vállalati kutatásainak adatait tartalmazza.

 

Az adattár lehetőséget teremt arra, hogy egyéni szempontok alapján összesítőek legyenek a várható munkaerőkereslettel és foglalkoztatással kapcsolatos vállalati vélemények és várakozások. Erre a honlap „Elemzés” menüpontjában van lehetőség, ahol az adatfelvételek legfontosabb eredményei jeleníthetők meg évek, megyék és különböző cégtípusok szerinti bontásban, majd a kapott eredmények akár Excel-formátumban is elmenthetők. Emellett elérhetők a 2007 és 2017 közötti adatfelvételek évenkénti adatbázisai, valamint az összes év adatait tartalmazó teljes adatbázis is, így ezek letöltése után a felhasználók összetettebb elemzéseket is elvégezhetnek. A honlapon elérhetőek a GVI által az adatok alapján készített „Rövid távú munkaerőpiaci prognózis” c. évenkénti elemzések is.

 

Az oldal működtetőinek reményei szerint a honlapon elérhető információk és adatok hasznos segítséget nyújtanak azok számára is, akik most ismerkednek a munkaerőpiac folyamataival, és azon szakmai kör számára is, akik így több szempontból és többféle bontásban értelmezhetik a rendelkezésre álló adatokat.

 

A honlap elérhető az http://mmpp.hu/ címen.

 

Forrás: http://gvi.hu/