Munkavédelmi oktatás a tanulóknak

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2014. február 19.

A gazdálkodószervezet munkabiztonsági és tűzvédelmi oktatás keretében köteles gondoskodni arról, hogy a tanulók, a gyakorlati képzés megkezdése előtt elsajátítsák a biztonságos munkavégzés alapvető ismereteit.

 

A gazdálkodószervezet munkabiztonsági és tűzvédelmi oktatási kötelezettsége a gyakorlati képzés teljes ideje alatt fenn áll. Ezek a legalább félévente ismétlődő általános oktatások, valamint a szakmai gyakorlati oktatásba beépített, az adott gépre, eszközre, munkaműveletre vonatkozó munka- és tűzvédelmi szabályok megtanítása.

 

A gyakorlati képzés során kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavédelmi szabályok betartására. A tanulók - életkori sajátosságaikra tekintettel - bizonyos eszközöket és gépeket (így pl. faipari szalagfűrész, villamos köszörűgép stb.) felügyelet nélkül egyáltalán nem használhatnak. A tanulókat a munkavállalókkal azonos módon el kell látni - tevékenység jellegének megfelelően előírt - egyéni védőeszközzel, és szükség szerint védőitallal is.

 

Változó munkahelyen folyó gyakorlati képzés esetében, új technológia, új gépek beállítását követően milyen gyakorisággal kell a tanulót munkavédelmi oktatásban részesíteni?

 

A változó munkahelyen folyó munkavégzés esetében a tanuló munkavédelmi oktatását minden új helyszínen el kell végezni. Minden alkalommal meg kell ismételni a munkavédelmi oktatást, ha a gazdálkodószervezet olyan új technológiát vezet be, illetőleg új gépet helyez üzembe, amellyel a tanuló gyakorlati képzés során kapcsolatban kerül.