Üdvözöljük a

„Ne aggódj, nem kell férfivé válnod!” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Ne aggódj, nem kell férfivé válnod!”

Szerző: Fülöp Attila | 2016. augusztus 15.

A kamara kutatást végez, hogy felmérje, mely fiús szakmákban lenne érdemes növelni a női munkavállalók arányát. Cikksorozatunkban olyan nőket mutatunk be, akik férfias szakmát választottak maguknak. Kérdéseimre ezúttal Kovács-Nemes Dóra válaszol, aki CNC forgácsolóként dolgozik.

Milyen munkát végez jelenleg?
„CNC vezérelt marógépnél dolgozok, egyedi fémalkatrészeket gyártok.”

Milyen végzettsége van?
„Szakközépiskolában érettségiztem gépészeten, majd gépgyártástechnológiai technikus képesítést szereztem.”

Miért választotta ezt a területet?
„Nyolcadikosként még nem tudtam, hogy milyen irányba menjek, végül nevelőapám hatására (aki gépészmérnök) jelentkeztem műszaki szakközépiskolába, gépész szakirányra. Az idő elteltével megtetszett a terület, és az érettségit követően még ottmaradtam a 2 éves technikusi képzésre is. Ezt követően felvettek főiskolára is, de azt már nem kezdtem el, mert akkori élethelyzetem nem tette lehetővé.”

Voltak nehézségei az iskolában? Sikerült beilleszkedni?
„A beilleszkedéssel nem volt gond, a fiúk hamar befogadtak. Az osztályban amúgy mindössze ketten voltunk lányok. Nehézséget jelentett viszont, hogy a tanárok nehezebben fogadtak el. Úgy éreztem, hogy tőlem többet követelnek, mint a fiúktól, bizonyítanom kellett, hogy van helyem ezen a pályán közöttük.”

Voltak nehézségei az elhelyezkedés során?
„Igen, ez sem ment könnyen. Azt tapasztaltam, hogy azért nehéz nőként elhelyezkedni ezen a területen, mert kevés cég biztosít női öltözőt. Amikor munkát kerestem, voltak, akik konkrétan megmondták, hogy náluk nők nem vesznek részt a termelésben, és ezen nem is terveznek változtatni.”

Mennyi idő után sikerült mégis elhelyezkedni?
„Az elutasítások ellenére végül, körülbelül 4 hónap elteltével, mégis találtam állást, a Matro Kft. vett fel forgácsolónak. Azóta már 5 év eltelt, de ma is itt dolgozom.”

Mit szeret leginkább ebben a szakmában?
„Azt hogy lehet önálló gondolatom, kreatívnak kell lennem, hiszen egyedi alkatrészeket gyártok. A forgácsoló szakmán belül ez a terület a legszebb. Dolgoztam korábban sorozatgyártásban is, de azt nem szerettem annyira.”

Milyen képességekre van szükség a munka elvégzéséhez?
„Az egyedi gyártásnál nagyon át kell gondolni, hogy miből mit lehet létrehozni. Át kell tudni látni a folyamatot, az egymás után következő lépéseket. Kapok egy darab vasat, és ki kell találnom, hogyan építsem fel a munka menetét, hogy a végére - a megrendelésnek megfelelve - olyan alkatrészt kapjak, amit szeretnék. Kreatívnak kell lennem, és látnom kell előre, hogy egy darab fémből hogyan lesz majd késztermék. Ami még kell hozzá, az a kézügyesség.”

Koszos munka a gépi forgácsolás?
„Egyáltalán nem.”

Látom, hogy szép műkörmei vannak. Ez nem okoz gondot a munkavégzésben?
„Nem. Ha olyan munka adódik, kesztyűt húzok. A forgácsolási folyamat végén sokszor kell reszelni, sorjázni, hiszen a készterméknek nem csak jónak, szépnek is kell lennie.”

Vannak a szakmának nehézségei?
„Nőként talán az, ha nagyobb súlyú tárgyat kell megmunkálni, hiszen azt meg kell emelni. Ez szerencsére nálunk nem annyira gyakori, főleg kisebb alkatrészeket gyártunk.”

A munkahelyen befogadta a környezete? Nőként találkozott előítélettel?
„Könnyen befogadtak. Előítélettel nem találkoztam, inkább meglepődést tapasztaltam. A fiúk nem gondolták volna, hogy tényleg ez a szakmám és még értek is hozzá.”

Általánosságban hogyan reagálnak az emberek, ha megtudják, mivel foglalkozik?
„A meglepődés az első. Majd el kell magyaráznom nekik, hogy ez a munka mit is takar, és miért szeretem.”

Ha visszamehetne az időben, ugyanezt a pályát választaná?
„Igen. Nem bántam meg, örülök, hogy ezt választottam.”

Könnyű vagy nehéz szakma a gépi forgácsolás?
„Összességében azt mondhatom, hogy ez nem nehéz szakma. Szerintem például egy varrónőnek sokkal nehezebb a dolga. A területnek amúgy sok ága van, ha valaki nem akar forgácsolni, elmehet például minőségellenőrnek is, az sem nehéz munka.”

Ajánlaná más lányoknak is a szakmáját?
„Igen, de meg kell tanulni kijönni a fiúkkal. Ha ugratnak, beszólnak, egyszerűen nem szabad a szívedre venni. Csúnyán bele tudnak tiporni a lelki világodba, pedig a legtöbbször csak viccelnek. Emiatt a túl érzékeny lányoknak nem ajánlom.”

Anyagi megbecsülés szempontjából ajánlaná?
„Igen, szerintem a CNC forgácsolás ebből a szempontból is egész jó terület.”

Mit üzen a lányoknak?
„Válasszátok nyugodtan ezt a szakmát. Zajjal ugyan jár, de nem piszkos, és a munka sem megerőltető. Ha érdekelnek a „fémes” szakmák, ne vesd el ezt az irányt! És ne aggódj, nem kell férfivé válnod, hogy ide bekerülj, és jó forgácsoló szakember legyél!”