Üdvözöljük a

Nem létező gyerekeket iskolázzunk be? - Avagy honnan lesz diák a szakképzésben? | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nem létező gyerekeket iskolázzunk be? - Avagy honnan lesz diák a szakképzésben?

2016. május 3.

Tragikus demográfiai adatok, növekvő munkaerő-hiány, mégis egyre több gimnáziumi osztályt akarnak indítani. Irreálisan magas szakképzési, beiskolázási keretszámok - hogy van ez? A Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság idei szakmaszerkezeti javaslatát figyelemfelhívásnak szánja.

A szakképzésre jelentkező fiatalok száma évről évre csökken. Az egyre kevesebb gyerek mellett a gimnáziumok elszívó hatása még jobban érvényesül. A vállalkozók által jelzett munkaerő-hiány növekszik. Ha ez így marad, Baranya megye gazdasága tovább csúszik a lejtőn. A magas munkanélküliség mellett a nagy munkaerő-hiány jellemzi.

A kamara évente több mint 1000 céget keres fel a beiskolázási irányok ügyében, amivel segíti a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB) munkáját. A bizottság minden évben javaslatot tesz a következő tanévre vonatkozó támogatott szakképesítésekre és a beiskolázható keretszámokra, valamint az ösztöndíjjal támogatott szakmákra.

Az ösztöndíjas szakmákat hívjuk hiányszakmáknak. Ebbe a kategóriába a baranyai gazdasági szereplők által különösen keresett szakképesítések kerülnek. A hiányszakmákat tanuló diákok így, a végzést követően, jó eséllyel el is tudnak helyezkedni, ami számos egyéb - megyénkben nagy létszámmal beiskolázott - szakma esetében nem mondható el.

Az elmúlt években a BMFKB kamarai szakmai előkészítéssel meghozott javaslatai a megjelenő kormányrendeletekben nem, vagy csak minimális mértékben érvényesültek. Gyakran olyan szakmák kaptak kiemelt ösztöndíjat, amelyekből igen sok munkanélküli is volt… Ezzel szemben a szakiskolák nem indítottak a legnagyobb hiányszakmákban képzést… (vízvezeték szerelő, villanyszerelő stb.)

A szakmát adó képzésekre évente jelentkező nagyságrendileg 1700* főhöz képest a kormányrendeletek rendre ennek sokszorosát, 10-12 ezer főre (!!!) vonatkozó keretet engedélyeztek! Nincs ennyi tanuló! Nincs értelme a nem létező tanulók elosztásának.

A szakmát választó fiatalok várható reális számát alapul véve, még a hiányszakmákban indítani szükséges osztályok feltöltésére is kevés a gyerek!!!

A BMFKB ezért a 2017/2018. tanévre a korábbi évek gyakorlatától eltérő, drasztikus, figyelemfelkeltő javaslattal élt. E javaslat célja, hogy a döntéshozóhoz eljusson az üzenet: Ha a szakképzésre vonatkozó beiskolázási döntésekben nem érvényesülnek a helyi gazdasági igények, és a kormányprogram, a szakmai szempontok, javaslatok, akkor fennmarad a torz szakmaszerkezet. Fontos gazdasági ágak munkaerő-hiánya tovább fog nőni, versenyképességünk romlik, megyénk, régiónk leszakadása folytatódik.

Csak akkor várható pozitív változás, ha a születések száma minimum duplázódna, ha végre más, versenyképes városok mintájára a szakképzés kapna zöld utat a gimnáziumi túlképzés helyett.

A figyelemfelhívásnak szánt javaslat indoklásául szolgáló kísérőlevél a lenti linkre kattintva olvasható.


(*A korábbi évek beiskolázási adatai alapján.)