Népszerű a duális képzés a felsőoktatásban

Szerző: Pfiszter Melinda | 2015. július 30.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kimutatása szerint jelentősen megnövekedett az érdeklődés a duális képzések iránt.

Szeptembertől országosan 825-1150 hallgató kezdheti meg tanulmányait ilyen jellegű képzésben a felsőoktatásban.

 

A duális képzés lényege, hogy a felsőoktatási intézmény mellett meghatározott képzési tartalmat és gyakorlatot külső szervezeteknél teljesítenek a hallgatók, ezáltal gyakorlatorientáltabb tudásra tesznek szert.

Megismerkednek a valós körülményekkel, ezáltal a diploma megszerzésekor már némi rutinnal is fognak rendelkezni, vagyis könnyebb lesz elhelyezkedniük.

Több mint 350 külső együttműködő partnerrel, vagyis gazdálkodó egységgel kötöttek megállapodást a hazai oktatási intézmények. Az összefoglaló szerint az együttműködő szervezetek harmada nagyvállalat, s mintegy hatvan százalékuk kis- és közepes vállalkozás.

 

Az intézmények által indított duális alapképzési szakok úgy oszlanak meg, hogy 38 százaléka műszaki, 30 százalék gazdaságtudomány, 22 százalék agrár, 10 százalék pedig az informatika területén van.

 

A Pécsi Tudományegyetemen elsőként a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar indít duális képzést Pécsett gépészmérnök szakos hallgatók számára, nyolc ipari cég bevonásával.


A Pollackon induló képzésekben a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagvállalatai – a Hauni Hungária Gépgyártó Kft., a Sampo Kft., a Büttner Kft., a MÍG-TIG Kft., a Lakics Kft., a MATRO Kft., a Strauss Metal Kft. és a Viessmann Technika Dombóvár Kft. vesznek részt, mint gyakorlati oktatási partnerek.

 

A Műszaki és Informatikai Kar igyekszik valamennyi oktatott szak számára biztosítani a duális képzési formát. A most szeptembertől induló képzésen túl tárgyalásban áll a régióban működő nemzetközi és hazai ipari szereplőkkel, akik építészmérnök, építőmérnök, ipari termék- és formatervező mérnök, gépészmérnök, környezetmérnök és villamosmérnök hallgatók duális képzésben való részvételét teszik lehetővé.

 

További szakképzéssel kapcsolatos hírekért kattintson ide: