Üdvözöljük a

Népszerűek az üzemlátogatások | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Népszerűek az üzemlátogatások

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2014. december 4.

A szakmákkal való ismerkedésre a leghasznosabb alkalom az üzemlátogatás, amely nem csak az egyes szakmai területekhez kapcsolódó munkafolyamatokba való betekintésre ad lehetőséget, hanem egészében nyújt ismereteket és gyakran megdöbbentő élményeket a diákoknak.

Sajnos nagy számban vannak azok a tizenéves fiatalok, akik soha nem jártak még munkahelyen, és nem tudják azt sem, mit jelent a munkafegyelem, akár a pontos munkakezdés, akár a feladatok utasítások szerinti, de önálló gondolkodás és problémamegoldás alapján végrehajtása. Az üzemlátogatások alkalmával az érdeklődők megismerhetik az adott vállalkozás tevékenységét, az alkalmazott szakemberek munkáját, a betölthető munkaköröket, szükséges képzettségi szinteket és munkáltatói elvárásokat.

 

Szinte kivétel nélkül minden céglátogatáson elhangzik a kérdés, hogy mennyit lehet keresni? Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy az adott szakma biztos megélhetést jelenthet-e majd, illetve melyik képzési szintbe és hány év tanulásba érdemes fektetni időt, energiát és családi támogatást, de nagyon fontos, hogy a fiatalok helyesen pozicionálják magukat, reális elvárásokkal kerüljenek a munkaerő piacra, hiszen a vágyott fizetésért és vezető beosztásért először teljesítményt és eredményeket kell felmutatni.

 

Mindezekben a kamara segítséget nyújt. Osztályfőnöki órákon tartott önismereti játékos foglalkozások adnak lehetőséget a diákoknak, hogy elgondolkodjanak magukról, képességeikről és lehetőségeikről. A gazdaság helyzetéről, munkaerő-piaci ismeretekről, a képzési rendszer lehetőségeinek optimális kihasználásáról iskolai rendezvényeken, szülői értekezleteken tartanak tájékoztató előadásokat egész évben a kamara munkatársai.