Üdvözöljük a

Nők a nem tipikusan női szakmában „Lányok Napja 2014” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nők a nem tipikusan női szakmában „Lányok Napja 2014”

Szerző: Purger Valéria | 2014. április 15.

A 2014. április 24-én megrendezésre kerülő "Lányok Napja" a középiskolás, pályaválasztás előtt álló fiatal lányok érdeklődését kívánja felkelteni a természettudományi és műszaki kutatások, a mérnöki karrier és minden olyan, nem tipikusan női szakma iránt, melyek irányába a lányok nem mernek, vagy nem akarnak elindulni a megszokások, a társadalmi és családi elvárások miatt.

A „Lányok Napja” egy nyílt nap, melynek során a program résztvevői - a középiskolás lányok - betekintést nyerhetnek egy-egy, Magyarországon vezető szerepet betöltő vállalat, cég vagy egyetemi laboratórium életébe. A lányoknak az új ismeretek megszerzésén túl lehetőségük nyílik a tapasztalatgyűjtésre, továbbá megismerhetnek olyan nőket, akik már sikeres karriert futottak be a kutatásban, illetve a mérnöki pályán.

 

A középiskolai szakosodás, fakultáció kiválasztása és az érettségi megszerzése az első jelentős lépcsőfok a továbbtanulási lehetőségek felé, és a karrier irányának kiválasztásában. A lányok gyakran nem kapnak kellő információt és támogatást, amikor döntést kell hozniuk jövendőbeli karrierjüket illetően, illetve amikor el kell dönteniük, hogy melyik szakterület vagy szakma felelne meg leginkább érdeklődésüknek és tehetségüknek, ahol a későbbiekben örömmel dolgoznának.  A lányok többsége a “tipikusan női” pályák felé veszi az irányt, vagyis a kereskedelem, az egészségügy és vendéglátóipar felé orientálódnak.

 

Emellett az akció fel kívánja hívni az említett területeken működő, innovatív kis- és középvállalkozások figyelmét a lányokra, mint potenciális, jól képzett munkaerőre, és egyszersmind támogatja a multinacionális cégek azon – jelenleg már hansúlyosan megfogalmazott - igényét, hogy magasabb arányban tudjanak nőket alkalmazni a mérnöki és informatikai szakterületeken.

 

Baranya megyében a HAUNI Hungaria Kft nyitja ki kapuit, ahol a lányok kipróbálhatják hogyan érvényesülhetnek a műszaki életben, megismerhetik a gépipar 21. századi kihívásait, találkozhatnak a vállalat sikeres női vezetőivel, szakembereivel, és egy gyárlátogatás alkalmával kalandozhatnak a gépgyártás világában!